Fostul şef al Direcţiei Veterinare, pus în libertate după 15 luni de arest preventiv

Fostul şef al Direcţiei Veterinare, pus în libertate după 15 luni de arest preventiv
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Magistraţii Tribunalului Bacău au decis să îl elibereze provizoriu sub control judiciar pe fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi de Siguranţă a Alimentelor Galaţi (DSVSA), Viorel Gheorghiţă, aflat în arest din iunie 2011. Decizia a rămas definitivă după ce  judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au respins recursul formulat de procurorii DNA. Viorel Gheorghiţă este acuzat că a dat şi a primit mită, motiv pentru care a şi fost arestat preventiv anul trecut.

De ce este acuzat Gheorghiţă

Dosarul prezintă o cauză complexă şi o poveste destul de încâlcită, pe care procurorii au prezentat-o în rechizitoriul finalizat în noiembrie 2011. După ce au finalizat ancheta, procurorii DNA au afirmat că fostul şef al DSVSA îl proteja pe omul de afaceri Dumitru Neculai ori de câte ori fabrica de preparate din carne a acestuia din urmă intra în colimatorul inspectorilor veterinari. Patronul magazinelor alimentare "Albo" scăpa astfel de amenzi şi de închiderea fabricii pentru că reintroducea în procesul de fabricaţie produse din carne alterate sau expirate. Conform DNA Galati, dr. Viorel Gheorghiţă primea în schimb produse alimentare de la Dumitru Neculai.

Ancheta procurorilor a fost făcută publică în iunie 2011, atunci când Gheorghiţă a fost arestat, şi a fost finalizată cinci luni mai târziu, când dosarul a fost trimis de DNA la Tribunalul Bacău. Cauza a ajuns pe masa magistraţilor din Bacău chiar la cererea procurorilor gălăţeni.

„În cursul lunii aprilie 2011, şeful DSVSA Galaţi, Gheorghiţă Viorel, i-a pretins lui Dumitru Neculai, administratorul SC Top Meat Food SRL Galaţi (parte a grupului de firme Albo, condus de acelaşi om de afaceri - n.r.), mai multe produse alimentare pentru terţe persoane, astfel încât inspectorii din subordinea sa să nu sancţioneze contravenţional firma acestuia. Fiind astfel protejat, Dumitru Neculai s-a implicat în activităţi de producere şi comercializare a unor produse alimentare dăunătoare sănătăţii consumatorilor”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

În acelaşi document, anchetatorii descriu şi modul în care Viorel Gheorghiţă a ajuns să dea mită: „În cursul lunii ianuarie 2008, inculpatul Gheorghiţă Viorel, în calitate de director executiv al DSVSA Galaţi, a dat mai multe produse alimentare unor inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că nu remediase deficienţele constatate de către Departamentul de Control din cadrul Guvernului României la DSVSA Galaţi".

12 amânări în nouă luni de proces

Fostul şef al DSVSA a tras după sine alte 20 de persoane, toate inculpate în acelaşi dosar. Timp de nouă luni, cauza a cam bătut pasul pe loc la Tribunalul Bacău, înregistrând 12 amânări, pe diferite motivaţii. Singurele soluţionări din acest dosar privesc starea de arest preventiv a inculpatului. Acum, magistraţii au acceptat să îl elibereze pe Viorel Gheorghiţă şi au stabilit un nou termen de judecată pentru data de 20 septembrie.

Citit 3905 ori Ultima modificare Luni, 10 Septembrie 2012 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.