Scandal în palatul de Justiţie: Avocaţii ameninţă că intră în grevă

Scandal în palatul de Justiţie: Avocaţii ameninţă că intră în grevă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anunţaţi că trebuie să elibereze cele cinci spaţii pe care le ocupă în Palatul de Justiţie în baza unui vechi contract de închiriere, avocaţii gălăţeni ameninţă că vor intra în grevă şi nu vor mai asigura asistenţa juridică la niciun proces. Deşi situaţia trenează de ceva timp, o adresă recent sosită din partea Tribunalului Galaţi a declanşat conflictul.

Poveste cu rădăcini vechi

Toată povestea a început în luna august, când conducerea Tribunalului a notificat Baroul cu privire la faptul că, începând de la 1 ianuarie 2013, spaţiul închiriat de avocaţi se reduce la o singură cameră. „S-a ajuns aici dată fiind lipsa acută de spaţiu cu care se confruntă instanţele ce funcţionează în cadrul Palatului de Justiţie şi necesitatea ca, în viitorul apropiat, urmare a modificărilor aduse Codului de Procedură Civilă, în cadrul fiecărei instanţe să se amenajeze noi încăperi cu destinaţia de arhive, camere consiliu pentru cauze civile, birouri pentru personalul suplimentar ce va fi angajat etc”, ne-a explicat Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului Galaţi.

Din august şi până în noiembrie nimeni nu a luat o decizie. Pe 5-6 noiembrie, decanul Baroului Galaţi a participat la o întâlnire cu reprezentanţii conducerii Curţii de Apel pentru a discuta problema spaţiului. „S-a propus conducerii Baroului Galaţi închirierea, pe viitor, a două camere, (faţă de o cameră, cât s-a propus iniţial), cu condiţia eliberării până la data de 12 noiembrie 2012 a camerelor P8, P11 şi P12, care nu vor mai face obiectul închirierii. Aceasta întrucât, în urma rectificării bugetare aprobate de Guvern prin O.U.G. nr. 61/27.10.2012, s-au alocat fonduri pentru amenajarea, la nivelul fiecărei instanţe, de camere de consiliu (conform modificărilor la Codul de procedură civilă ce urmează să intre în vigoare la începutul anului 2013), iar fondurile respective trebuie cheltuite în regim de maximă urgenţă, respectiv până la data de 15  decembrie 2012”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Galaţi.

În urma notificărilor primite, decanul Ion Popa a răspuns, tot în scris, că avocaţii nu sunt de acord cu propunerile. Ba mai mult, decanul a invocat şi legea avocaţilor, care prevede că „Ministerul Justiţiei este obligat să asigure spaţiile necesare în vederea desfăşurării activităţilor avocaţilor în sediul instanţelor judecătoreşti.” Adresa a plecat şi la Ministerul Justiţiei de unde se aşteaptă încă un răspuns.

Din notificare în notificare

Asta nu a făcut decât să înrăutăţească situaţia. Ieri dimineaţă, la Baroul Galaţi s-a primit o nouă notificare, prin care avocaţii erau anunţaţi că de la 1 ianuarie 2013 spaţiile nu vor mai fi închiriate. În aceeaşi adresă, conducerea Tribunalului anunţă că până pe 31 decembrie camerele trebuie eliberate.

Asta i-a supărat foarte tare pe avocaţi, care au anunţat faptul că intenţionează să intre în grevă şi să nu mai asigure astfel asistenţă juridică în niciun proces. „Vom discuta cu domnul decan şi vom lua o decizie cu privire la data la care vom intra în grevă. Vom notifica atât instanţele de judecată, cât şi parchetele ca să fie totul legal. Nu avem intenţia să renunţăm la aceste spaţii, de care avem mare nevoie. Nu este normal ce se întâmplă. Numai la Galaţi se vorbeşte despre aşa ceva. Din câte ştiu este aceeaşi situaţie şi la Tecuci. Simţim că cineva are ceva cu noi. Parcă nu facem parte din aceeaşi breaslă”, ne-a declarat Domnica Toader.

Părere unanimă

Părerea avocatei este împărţită de toţi colegii de breaslă. „Cred că s-a format deja opinia că se poate face justiţie fără avocaţi. Chiar dacă avem cabinete particulare, nu avem şi un tribunal particular. Activitatea noastră se desfăşoară, în cea mai mare parte, în Palatul de Justiţie. Am ajuns să nu mai avem voie să intrăm în clădire prin aceeaşi uşă cu magistraţii şi personalul auxiliar din instanţă. Am ajuns o breaslă fără stăpân, pe care, la acest moment, nu o mai reprezintă nimeni. Măsura dispusă de Tribunal este una abuzivă”, susţine avocata Carmen Negru.

 „Nu toată lumea dispune de bani pentru a-şi angaja un avocat, aşa că apelează să avocaţi din oficiu. Dacă vom intrat în protest vom vedea cine îi mai apără. Dacă ne vor evacua de aici vom vedea cum se va face justiţie. Atunci când este nevoie de un avocat pentru un oficiu ştiu de unde să ne ia. Dacă nu vom mai fi aici vom vedea cât de repede ne pot aduce în instanţă pentru a intra într-o cauză urgentă”, explică avocata Mariana Morândău.

Avocaţii sunt foarte supăraţi că nu au condiţii pentru a-şi desfăşura activitatea nici măcar pe holurile instanţei. „Într-un proces apar tot felul de neprevăzute. De exemplu, acum trebuie să fac o cerere de care am aflat abia acum, cerere pe care trebuie să o depun urgent la un dosar cu termen astăzi. Acum o scriu aici, în birou. Când nu o să-l mai avem nici nu ştiu unde am să pot sta să scriu o astfel de hârtie. Nici pe hol nu avem asigurate condiţiile pentru aşa ceva”, a adăugat avocata Marieta Popa.

Rezolvarea, într-un eventual proces

Conducerea Tribunalului Galaţi susţine că Baroul Avocaţilor are un spaţiu în proprietate în care ar putea să se mute. „Ştiu că au o clădire pe strada Logofăt Tăutu. De ce nu se mută acolo? Este clădirea lor, o pot amenaja astfel încât să îşi poată desfăşura activitatea acolo. Am înţeles că ar mai avea şi alte spaţii în proprietate”, ne-a spus Carmen Sandu. Avocaţii au însă răspuns şi la această întrebare. „Clădirea respectivă este o ruină. Acolo dorm boschetarii. Cum să ne mutăm acolo? Eu sunt de părere că nu ar trebui să plecăm. Să ne dea în judecată şi să obţină un ordin de evacuare. Să vedem ce avocat îi va reprezenta”, a conchis Domnica Toader.

Chiar şi decanul Ion Popa s-a gândit la această variantă. Ba mai mult, Popa a pus şi problema strămutării eventualului proces. Decanul a decis că va întruni Consiliul baroului pentru a se lua discuta când şi ce formă de protest vor adopta în perioada următoare.

Citit 4352 ori Ultima modificare Luni, 12 Noiembrie 2012 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.