Moartea unui copil, plătită cu 20.000 de euro

Moartea unui copil, plătită cu 20.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După cinci ani de anchetă şi procese, medicul anestezist Pantelie Nicolcescu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune


După cinci ani de anchetă şi procese, anestezistul Pantelie Nicolcescu a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei la un an cu suspendare, având de plătit 20.000 de euro familiei Nicolau, care a pierdut în 2007 un copil în vârstă de cinci ani. Decizia nu este definitivă, fiind atacată la Curtea de Apel, iar primul termen este programat chiar pe 21 decembrie, ziua prorocită de mayaşi ca fiind cea a sfârşitului lumii.

Justin a murit pe masa de operaţie, pe 23 mai 2007, ca urmare a anesteziei, aceasta a fost acuzaţia pe care familia băieţelului i-a adus-o medicului Nicolcescu. De atunci şi până acum au urmat o serie de anchete la Parchet, care s-au terminat bine pentru anestezist. Părinţii lui Justin au atacat soluţia în instanţă, dosarul ajungând astfel la Judecătorie. Interesant este că acelaşi doctor a mai fost acuzat şi de familia Valentinei Irimia, care a decedat la Spitalul de Copii înaintea lui Justin, dar în aceleaşi împrejurări, cel puţin asta a fost declaraţia dată presei de către mama îndoliată. Spre deosebire de familia lui Justin, femeia nu a avut câştig de cauză. Procurorii s-au autosesizat în aceste cazuri.

Ce a rămas viu în memoria multora dintre cei care au urmărit scandalul iscat la acea vreme a fost faptul că ambii copii au fost deshumaţi, la cererea procurorilor, pentru a li se preleva probe, în ideea de a se stabili dacă există vreo legătură între moartea lor şi anestezicul administrat atunci când li s-a scos apendicele, respectiv, hernia. Chiar dacă au fost nevoiţi să asiste cu durere la dezgroparea copiilor lor, familiile au avut mult de aşteptat ca să primească un răspuns şi din păcate unii au aşteptat degeaba.

Traseul penal al acestor dosare a fost unul extrem de anevoios. Mulţi ani, plângerile au stat pe masa procurorilor. Au fost învinuiri de ucidere din culpă, fals în acte, anestezistului reproşându-i-se că ar fi umblat pe foaia de observaţie a micuţilor, modificând date, şi chiar dare de mită, după ce mama Valentinei a spus că i-ar fi dat medicului 50 de lei.

Începută în forţă, ancheta penală a fost punctată atât de deshumarea cadavrelor micuţilor, cât şi de trimiterea probelor la specialişti, de audieri şi reaudieri, Parchetul făcându-şi publice acţiunile în acest sens, însă pe parcurs ecourile au început să se stingă. Asta cu atât mai mult cu cât primele soluţii au fost de netrimitere în judecată a celui considerat de părinţi principalul vinovat de moartea copiilor lor.

Magistraţii au fost cei care au dat un drum nou dosarului morţii lui Justin. Familia Nicolau a făcut plângere la Judecătorie împotriva soluţiei procurorilor, iar în iunie 2010 magistraţii au decis că aceasta este în regulă. Pentru că atunci încă nu apăruseră reglementările privind mica reformă şi aveau cale de atac, aceştia au făcut recurs la Tribunal. Aici judecătorii au casat hotărârea colegilor lor şi au admis plângerea părinţilor, trimiţând cauza direct la judecată, ajungându-se astfel la soluţia contestată acum la Curte.

Citit 3006 ori Ultima modificare Luni, 17 Decembrie 2012 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.