Lichidarea Apaterm continuă: Datornicii la întreţinere, aproape de executarea silită

Lichidarea Apaterm continuă: Datornicii la întreţinere, aproape de executarea silită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faptul că Apaterm a murit şi că pe ruinele ei s-a născut o altă societate nu înseamnă că sutele de datornici sunt scutiţi de formalităţile de recuperare a datoriilor pe care le au faţă de muribundă. Această realitate este consfinţită chiar de arhiva Judecătoriei Galaţi unde sute de procese îşi aşteaptă finalul. După cum se ştie, societatea declarată falimentară de Tribunal are de recuperat de la populaţie 166 de milioane de lei, dar datorează CET-ului 373 de milioane de lei.

Preşedintele Judecătoriei, magistratul Răzvan Dicu ne-a făcut cunoscut că anul trecut pe rolul instanţei s-au înregistrat 625 de cauze civile deschise între lichidator şi asociaţii sau persoane. Debutul acestui an a venit cu alte 140 de acţiuni de acelaşi tip deschise de lichidatorul Apaterm. Şeful instanţei ne-a declarat că se poate vorbi despre un fenomen, în condiţiile în care judecătorii trebuie să dea soluţii în peste 700 de dosare.

Procese şi cu asociaţiile, şi cu persoane fizice

Deoarece Apaterm avea încheiate contracte doar cu asociaţiile, primul pas a fost să se deschidă procese contra acestora. Asociaţiile, la rândul lor având, au pornit procese cu proprietarii datornici, apoi au cedat firmei Insol (lichidatorul Apaterm) dreptul de a recupera datoria, acolo unde au câştigat procesele. Aşa s-a ajuns în situaţia în care există procese şi între lichidator şi persoane fizice. Dicu ne-a spus că există cazuri în care părţile implicate au ales calea medierii, urmând să trateze problema datoriilor la masa negocierilor. Aici fie se acceptă plata în tranşe, fie se merge pe vânzarea apartamentului, ideea fiind ca datoria să fie recuperată indiferent de soluţia găsită.

Practic, existenţa unei decizii judecătoreşti de faliment a Apaterm este de ajuns pentru ca lichidatorul să-şi facă treaba cu care a fost învestit, chiar dacă recursul în dosarul falimentului Apaterm se judecă acum la Bucureşti, următorul termen de judecată fiind pe 30 ianuarie.

După cum se ştie, în noiembrie 2011,  societatea de furnizare a agentului termic şi a apei calde Apaterm a intrat în procedura simplificată a falimentului. Electrocentrale, care are de recuperat cea mai mare datorie – 373 milioane de lei – şi-a impus lichidatorul, pe CC Insol SPRL Constanţa, filiala Galaţi. La rândul ei, Apaterm a ales să atace această decizie la Curtea de Apel Galaţi. Insol şi Electrocentrale au cerut însă strămutarea procesului. În repetate rânduri, reprezentanţii celor două entităţi i-au recuzat pe cei trei judecători gălăţeni, acuzându-i că ar fi părtinitorti, cu atât mai mult cu cât Alexandrina Zaharia, preşedinta completului de judecată, este soţia unui membru marcant al PSD. La acea vreme, Electrocentrale se afla în sfera de influenţă a PDL.

Citit 3757 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2013 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.