CASS reţinut ilegal: Câţi pensionari au primit banii înapoi

CASS reţinut ilegal: Câţi pensionari au primit banii înapoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 63.250 de pensionari gălăţeni au beneficiat, de la jumătatea anului trecut, de restituirea procentului de asigurări sociale de sănătate reţinut ilegal. Au fost vizaţi pensionarii cu venituri mai mari de 740 lei pe lună. „De la aplicarea OUG 17 din 2012, în medie, suma restituită pentru fiecare pensionar în parte a fost, lunar, de 40 de lei”, ne-a spus Ana Denis Aramă, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi. Legislativul a prevăzut ca de aceste prevederi să beneficieze pensionarii cu venituri de peste 740 lei, cărora între 1 ianuarie 2011 şi 30 aprilie 2012, li s-au oprit 5,5 la sută CASS. În cele şapte luni, s-au consumat din bugetul naţional, pentru pensionarii gălăţeni, suma de 17.469. 892 lei. Restituirea CASS către cei afectaţi se va încheia la 31 decembrie 2013.

Citit 3867 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2013 17:52

7 comentarii

 • postat de robin hood
  Vineri, 18 Ianuarie 2013 11:24
  Până nu se va schimba conducerea Casei de Pensii Galaţi, mai ales cei doi jurişti care primesc salarii de secretari de stat (3700 de lei) din acelaşi fond de pensii, transformaţi în vătafi ai bieţilor pensionari, târâţi prin tribunal de ani de zile, slabi pregătiţi şi comiţând ilegalităţi, nu se va schimba nimic în Galaţi.
  Chiar unul dintre ei are o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, pentru cum rafistoflează metologia de aplicare a unor goluri din legea pensiilor. Au trecut opt luni şi Parchetul Galaţi a devenit opac, fiind nume "grele" în discuţie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ipate
  Joi, 17 Ianuarie 2013 12:03
  Revin cu continutul corect al ultimului paragraf pentru ca una am scris si alta a aparut.
  Sefii Caselor de Pensii si conducerea Ministerului Muncii ar trebui sa stie ca spiritul legii 19/2000 care a scos grupele de munca 1 si 2 si a introdus conditiile speciale si deosebite a fost acela ca conditiile speciale inseamna grupa 1 si inca ceva.Realitatea ne arata ca conditiile speciale inseamna grupa 1 minus ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ipate
  Joi, 17 Ianuarie 2013 11:47
  Nimic despre pensionarii pensionati pe legea 226 a CONDITIILOR SPECIALE ,dezavantajati financiar in raport cu pensionarii pensionati pe lege 218 -GRUPA 1 DE MUNCA. Se stie doar ca este o inechitate si trebuie modificata legea in acest sens,exista si un proiect de lege -716/2011.Este la Camera Deputatilor de 13 luni dar nu a fost votat ca nu aveau majoritate,acum au dar se pare ca o au degeaba sau nu pentru asa ceva. Sefii Caselor de Pensii si conducerea Ministerului Muncii ar trebui sa stie ca spiritul legii 19/2000 care a scos grupele de munca 1 si 2 si a introdus conditiile speciale si deosebite a fost acela ca inseamna grupa 1 si inca ceva. Realitatea ne arata ca inseamna grupa 1 minus ceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de maria
  Joi, 17 Ianuarie 2013 11:03
  Pentru LorenaSi eu am păţit la fel.Banii nu pot fi recuperati decât dacă daţi în judecată Casa de pensii.Si eu îi voi da în judecată. Legislaţie este dar nu vor să o aplice.Pentru a-i da în judecată trebuie mai întâ să aveti dezbătută mostenirea pentru că mostenitorii au drept la drepturile bănesti nerecuperate.Dacă vrei îţi pot trimite o copie de pe cererea de chemare în judecată pe care o voi depune şi eu la Tribunal.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 17 Ianuarie 2013 09:06
  Ce o fi cautand aceasta informatie in ziar ,atat timp cat este conoscuta situatia de toti pensionarii ,pensionari care evident au injurat in cor cand au vazut cat de mult se lungeste pelteaua datului restituirii,fara ca sa se dea dobanda pe perioada dintre retinere si restituire ? Informatia este si nitelus trasa de par ,nu specifica retinerea din suma restituita a impozitului de 16% pentru cei cu pensii peste 1000 lei. Daca tot s- au publicat informatii despre pensii de ce nu se informeaza si despre incalcarea legii de catre guvernul "cinstit 2' si Casa Nationala de Pensii . Legea pensiilor nr.263/2010,in vigoare ,adoptata prin numaratoare din doi in doi si contestata vehement de fosta opozitie ,actuala putere ,prevede: " Art. 102. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
  (2) Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se
  adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
  (3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (2), realizaţi pe anul precedent,
  are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu
  valoare pozitivă.
  (4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (2), realizaţi pe anul precedent, au valori
  negative, se păstrează ultima valoare a punctului de pensie. ..............."
  Guvernul Boc a dat o ordonante de urgenta , contestate de fosta opozitie ,prin care ,pentru 2011 si 2012 nu se aqplica acest articol.
  Motivatiile de genul ,nu a fost aprobat bugetul pe 2013 sunt pentru a inchide gura pensionarilor , ce si cine i-a impedicat sa nu adopte bugetul ? Legea mai prevede : Art 20(4) În situaţia în care legea bugetului asigurărilor sociale de stat nu a fost adoptată cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, se aplică în continuare prevederile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul precedent, până la adoptarea noului buget. In legea bugetului si in legea bugetului de asigurarii sociale de stat pe 2011 nu se mentioneaza nicaieri valoarea punctului de pensie. In legea 294/2011 a asigurarilor sociale de stat se prevede :
  "ART. 17 Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 este de 2.117 lei.Rezulta ca daca se vroia ,pentru perioada de pana la adoptarea bugetelor pe 2013 ,puteau sa aplice, in calculul indexarii valorii punctului de pensie, datele certe din anul 2011 (inflatie si crestere salariu mediu brut ) sau rata inflatie anticipata si cresterea salariului mediu brut luat in calcul la stabilirea bugetelor pe 2012 si 2013 , cu reglare anterioara , in prima luna de dupa adoptarea bugetului.Normal ar fi ,avand in vedere ca nu s-a indexat valoarea punctului de pensie in 2012 , sa se utilizeze indicatorii reali ai anului 2011 , niciodata nu vor putea fi cunoscute datele reale de calcul pentru indexarea pensiilor din anul urmator ,inainte de 31 dec embrie a anului in curs.Pentru astfel de variante de calcul , respectarea legii si a drepturilor amaratilor de pensionari ,nu au avut timp ,se cearta pe valoarea indemnizatiei parlamentarilor ,pe impartirea ciolanelor de sus pana jos . Au aruncat indexarea de 4% ,incerta si fara nici o baza de calcul ,ca un fel de pomana ........Nu sunt cu nimic mai buni ca ceilalti ,ba din contra......Sigur pana nu pleaca FMI ,pensionarii nu vor vedea nici un sfant suplimentar.
  0
  0
  Raportează
 • postat de robin hood
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 12:47
  Pentru acest fapt, în procesul cu "onorabila" (să evit cacofonia) Casă de Pensii, am cerut să-mi fie virată suma integral, solicitând în acest sens o garanţie din partea Casei Naţionale de Pensii, că voi trăi încă treisprezece luni, încât, să nu-mi rămână datoare. Răspunsul a fost prin sentinţă judecătorească:(... Casa de Pensii nu poate oferi această garanţie.) Unde am mai citit aşa ceva? parcă în schiţa Uzina vie de Al.Sahia, când patronul scuturându-şi trabucul declara: "... fabrica nu dă picioare"
  În câtă opacitate au intrat juriştii şi conducerea respectivei instituţii nu mai mai e loc de comentat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lorena
  Miercuri, 16 Ianuarie 2013 09:05
  Tatal meu a decedat in vara anului trecut , pentru ca restituire CASS se face lunar in baza cuponului de pensie, tatal meu nu a mai putut primi bani inapoi, Era dreptului lui care a fost transferat catre urmasi,. M-am adresat Casei de Pensii care mi-a spus ca pentru asemenea cazuri nu au cadru legislativ. Mi se pare un abuz! Ce parere Aveti?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.