Sentinţă finală în dosarul fostului rector Emil Constantin. Excursiile din fonduri europene sunt legale!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sentinţă finală în dosarul fostului rector Emil Constantin. Excursiile din fonduri europene sunt legale!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat achitări pe linie în dosarul în care a fost judecat fostul rector al Universităţii „Dunărea de Jos”, Emil Constantin. Dacă Judecătoria i-a achitat pe acuzaţi, amendându-i totuşi cu câte 800 de lei pe Constantin, pe Mihaela Iordăchescu şi pe Diana Anghele, Curtea a admis recursul fostului rector, anulând amenda şi precizând că decizia se extinde şi asupra celorlalte două acuzate.

Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru deturnare de fonduri. Acest lucru s-a întâmplat în martie 2009, după o anchetă demarată în 2005. Totul a pornit de la Cancelaria prim-ministrului de atunci, care a sesizat DNA că în cadrul proiectului „Reform”, finanţat din fonduri europene, s-au folosit bani pentru finanţarea excursiilor în străinătate ale unor persoane care nu aveau nimic în comun cu proiectul ce se derula în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”. Concluziile Cancelariei premierului au fost infirmate, după aproape opt ani de cercetare penală şi judecată, de magistraţii Curţii, care i-au achitat pe cei trei, înlăturând şi minimul de prejudiciu constatat de Judecătoria Galaţi.

În rechizitoriul procurorilor DNA s-a vorbit despre plecarea în Portugalia a Claudiei Fechete, care a avut o diurnă de 467 de euro, plătită din bani europeni. Pe listă au fost trecute şi deplasările în Anglia făcute de Doiniţa Ariton şi Carmen Tofan, care au primit 1.980 de euro, respectiv, 618 euro. De altfel, magistratul Judecătoriei a făcut un calcul simplu, în urma căruia a reieşit că cei trei care au răspuns de proiect trebuie să achite Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor 3.065 de euro, exact contravaloarea excursiilor. Asta în condiţiile în care ministerul se constituise parte civilă cu suma de 22.869,69 de euro. Suma a fost considerată prea mică pentru a se menţine sechestrul pe apartamentului Mihaelei Iordăchescu, motiv pentru care a şi fost ridicat de instanţă.

Magistraţii Curţii au decis însă că fapta celor trei nu există şi au înlăturat din decizia Judecătoriei tot ce ţinea de despăgubirile către minister. Dată fiind achitarea, cheltuielile judiciare de 2.200 de lei au rămas în sarcina statului.

Citit 2452 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2013 17:55

3 comentarii

 • postat de sapunul Cheia
  Joi, 11 Aprilie 2013 09:01
  Atat l-ati mancat de kur pe Constantin pentru 2.000 euro! Pe cand un articol despre o fosta fabrica - sa zicem Apollo? Ca pe acolo cascavalul e mai mare de 2000 de euro?!
  1
  0
  Raportează
 • postat de cunoscator
  Joi, 11 Aprilie 2013 08:02
  Cel putin Anghele Diana (fost contabil sef - fara studii superioare, din perioada deturnarii fondurilor si a furturilor masive) a pierit pe limba ei. Si cine stie? Poate "plata" inca nu s-a incheiat...
  Nu mai este de multi ani contabilul sef al Univ., a ajuns de multa vreme sa caseze carti la biblioteca Universitatii "D.J."
  Se stie ca CINEVA acolo sus, nu doarme!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Miercuri, 10 Aprilie 2013 16:41
  A inceput sa se vada ca a venit PSDul la putere. daca Constantinescu nu era lingual PSDului azi era la celula cu nevinovati.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.