Sentinţă finală în dosarul fostului rector Emil Constantin. Excursiile din fonduri europene sunt legale!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sentinţă finală în dosarul fostului rector Emil Constantin. Excursiile din fonduri europene sunt legale!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat achitări pe linie în dosarul în care a fost judecat fostul rector al Universităţii „Dunărea de Jos”, Emil Constantin. Dacă Judecătoria i-a achitat pe acuzaţi, amendându-i totuşi cu câte 800 de lei pe Constantin, pe Mihaela Iordăchescu şi pe Diana Anghele, Curtea a admis recursul fostului rector, anulând amenda şi precizând că decizia se extinde şi asupra celorlalte două acuzate.

Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru deturnare de fonduri. Acest lucru s-a întâmplat în martie 2009, după o anchetă demarată în 2005. Totul a pornit de la Cancelaria prim-ministrului de atunci, care a sesizat DNA că în cadrul proiectului „Reform”, finanţat din fonduri europene, s-au folosit bani pentru finanţarea excursiilor în străinătate ale unor persoane care nu aveau nimic în comun cu proiectul ce se derula în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”. Concluziile Cancelariei premierului au fost infirmate, după aproape opt ani de cercetare penală şi judecată, de magistraţii Curţii, care i-au achitat pe cei trei, înlăturând şi minimul de prejudiciu constatat de Judecătoria Galaţi.

În rechizitoriul procurorilor DNA s-a vorbit despre plecarea în Portugalia a Claudiei Fechete, care a avut o diurnă de 467 de euro, plătită din bani europeni. Pe listă au fost trecute şi deplasările în Anglia făcute de Doiniţa Ariton şi Carmen Tofan, care au primit 1.980 de euro, respectiv, 618 euro. De altfel, magistratul Judecătoriei a făcut un calcul simplu, în urma căruia a reieşit că cei trei care au răspuns de proiect trebuie să achite Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor 3.065 de euro, exact contravaloarea excursiilor. Asta în condiţiile în care ministerul se constituise parte civilă cu suma de 22.869,69 de euro. Suma a fost considerată prea mică pentru a se menţine sechestrul pe apartamentului Mihaelei Iordăchescu, motiv pentru care a şi fost ridicat de instanţă.

Magistraţii Curţii au decis însă că fapta celor trei nu există şi au înlăturat din decizia Judecătoriei tot ce ţinea de despăgubirile către minister. Dată fiind achitarea, cheltuielile judiciare de 2.200 de lei au rămas în sarcina statului.

Citit 2628 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2013 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.