Gălăţeni anchetaţi de DNA pe Legea siguranţei naţionale

Gălăţeni anchetaţi de DNA pe Legea siguranţei naţionale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din ancheta care-i implică pe Neculai Dumitru şi Viorel Gheorghiţă, fostul director al DSVSA, s-au desprins cel puţin şase cazuri penale, acum în lucru


Rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată 21 de inculpaţi, inclusiv fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Viorel Gheorghiţă, oferă încă foarte multe surprize. Astfel, Gheorghiţă şi omul de afaceri Neculai Dumitru sunt cercetaţi pe Legea privind siguranţa naţională, în timp ce agenda lui Gheorghiţă a generat la rândul său un alt dosar penal. De altfel, rechizitoriul vorbeşte despre cel puţin şase astfel de cazuri penale care s-au desprins din ancheta care s-a făcut asupra ex-directorului DSV Galaţi, toate aflându-se în lucru. Singurul care s-a concretizat până acum a fost cel legat de modul cum a intervenit la Gheorghiţă fosta şefă de la Protecţia Consumatorului, Viorica Colgiu, pentru a scăpa de un control la firma pe care o administra.

Celebra agendă şi-a găsit utilitatea

Rechizitoriul este primul document oficial în care se vorbeşte deschis despre celebra agendă a lui Gheorghiţă, în care acesta ar fi trecut tot ce dădea sau avea de primit de la cei care-i erau într-un fel sau altul „datori”. „Disjungerea cauzei faţă de inculpatul Gheorghiţă Viorel, în vederea continuării cercetărilor cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 254 aliniat 2 Cod penal în referire la articolul 6 şi 7 aliniat 1 din Legea 78/2000 (aspectele referitoare la mieii şi produsele alimentare menţionate în agenda inculpatului, ridicată din biroul său, de la sediul D.S.V.S.A Galaţi, cu ocazia percheziţiei efectuate în data de 22.06.2011)”, arată procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în actul de sesizare a instanţei.

Structuri informative paralele?

Cât despre disjungerea pe siguranţă naţională, se arată că este vorba de articolul 19 şi îi priveşte atât pe Gheorghiţă, cât şi pe Dumitru Neculai. Articolul vorbeşte despre felul în care legea taxează organizarea unor structuri, altele decât cele ale statului, care să deţină, să confecţioneze şi să folosească mijloace de interceptare a telefoanelor, dar şi a altor surse de comunicare cu scopul de a strânge informaţii secrete pe care să le folosească.

Articolul 19 din Legea pentru siguranţa naţională: „Iniţierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative care pot aduce atingere siguranţei naţionale, spijinirea în orice mod a acestora sau aderarea la ele, deţinerea, confecţionarea sau folosirea ilegală de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor, precum şi culegerea şi transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte”.

La falsificarea de alimente se adaugă şi spălarea de bani

Interceptărilor telefonice şi nu numai le-au adus dosare penale omului de afaceri Gheorghe Oceanu, soţiei fostului şef al DSVSA, Ileana Gheorghiţă, medicului veterinar Eugenia Bălan, inginerei Roxana Drăguţ, angajată la Top Meat Food, dar şi acuzaţii noi pentru Dumitru, cum ar fi cea de spălare de bani. Rămâne de văzut însă câte dintre acestea dosare vor ajunge să aibă parte de trimiteri în judecată.

Citit 3494 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.