O primă sentinţă în "Dosarul Hulea": Opt inculpaţi în puşcărie, patru achitaţi, restul, pedepsiţi cu suspendare

O primă sentinţă în "Dosarul Hulea": Opt inculpaţi în puşcărie, patru achitaţi, restul, pedepsiţi cu suspendare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarul "Hulea", cu 44 de inculpaţi, instrumentat de DIICOT şi-a primit prima sentinţă. Magistraţii Curţii de Apel au decis vineri că opt dintre inculpaţi vor face închisoare. Hulea Vasile, fostul şef al Poliţiei Combinatului, a primit şase ani, Nelu Pelin – zece ani, Marian Ionaşcu – 12 ani, Gabriel Nicu Ifrim – zece ani şi jumătate, Tănăsache Dănăilă – zece ani, Valentin Tudorache patru ani şi jumătate, Georgel Măncilă  - trei ani şi zece luni, şi Dan Valentin Lupu – trei ani şi două luni, dar el este arestat într-o altă cauză. Alţi patru au fost achitaţi: Marian Munteanu, poliţist la aceeaşi fostă Poliţie a combinatului, Gheorghe Apăunei, Săndel Maftei, şi Mircea Olaru. Restul au primit închisoare cu suspendare, care variază de la trei luni la trei ani şi zece luni.

După cum se ştie dosarul a ajuns în instanţă în 2010 şi, după trei ani de judecată, judecătorii au dat această primă sentinţă, care mai poate fi atacată la Înalta Curte. Cazul a stat foarte mult pentru ca la Curtea Supremă să se judece un aşa numit „conflict de competenţă”. Mai exact, magistraţii gălăţeni ai Curţii şi ai Tribunalului şi-au trecut dosarul de la unii la alţii pe motiv că Hulea avea un grad pentru care competentă de a judeca era cealaltă instanţă. După mai bine de un an şi şapte luni, magistraţii Curţii Supreme l-au trimis spre Curtea de Apel. După aceea, cazul a fost judecat într-un ritm alert, ajungându-se la performanţa ca într-o lună să se dea şi opt termene.

Prejudiciul a fost estimat de procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) la aproximativ 600.000 de lei. În cauză a fost şi o expertiză, care a costat 11.474 de lei. Prejudiciul „a fost recuperat prin restituire” şi, pentru că patru rulouri au fost distruse în timpul furturilor, cei găsiţi vinovaţi trebuie să achite Combinatului 16.376 de lei, motiv pentru care s-a păstrat sechestrul pe maşinile lui Nelu Pelin şi Marian Ionaşcu. 7.200 de lei sunt banii pe care statul trebuie să-i dea avocaţilor care au intrat din oficiu în acest dosar de-a lungul celor trei ani. Asta în vreme ce Lupu, Mitrofan, Oprea şi Codiţă trebuie să achite fiecare câte 2.246 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.Ceilalţi inculpaţi, în afară de cei achitaţi, trebuie să dea statului câte 2.046 de lei, bani cheltuiţi de la buget cu acest proces.

Citit 3056 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iulie 2013 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.