Dosarul încă nefinalizat al unei înşelăciuni: AJOFM Galaţi aşteaptă un milion de lei de peste un deceniu

Dosarul încă nefinalizat al unei înşelăciuni: AJOFM Galaţi aşteaptă un milion de lei de peste un deceniu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisă în urmă cu mai bine de un deceniu în dauna Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, o înşelăciune de un million de lei nu şi-a găsit nici acum finalul. Singurul condamnat de două instanţe este Mihăiţă Oţelea, deşi dosarul abundă în nume sonore, fiind audiaţi aproape 200 de martori. Oţelea s-a ales cu patru ani şi jumătate de puşcărie atât din partea Tribunalului, cât şi a Curţii de Apel, iar acum a ajuns la Înalta Curte, dar este în stare de libertate, pentru că această ultimă instanţă va decide dacă-l va condamna cu suspendare sau va menţine decizia judecătorilor gălăţeni. Aici procesul va continua pe 12 septembrie.

Un alt amănunt interesant este faptul că ancheta a fost făcută de toate structurile posibile, care după un timp au trimis cauza spre alţi procurori, până când a ajuns la Parchetul Tribunalului, care l-a soluţionat şi l-a trimis instanţei de judecată cu un singur inculpat. Parchetele simple, fostul Parchet Naţional Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dar şi Poliţia au făcut audieri peste audieri, pentru ca dosarul să ajungă într-un final la instanţă.

Condamnatul de acum a dat declaraţii la urmărirea penală care a implicat toată conducerea de atunci a AJOFM: Manon Cristoloveanu, Carmen Tofan, Elena Pălimaru, ale căror declaraţii se şi află la dosar. El a susţinut că proiectele le-a câştigat cu ajutorul directoarelor, către care ar fi plecat bijuterii din aur şi argint, dar şi sume de bani, toate depăşind 70.000 de euro. De altfel, cercetarea penală nu le-a ocolit pe cele trei, dar singurul care a ajuns în instanţă a fost Mihăiţă Oţelea. El a contractat câteva proiecte în numele societăţii Social Trade, condusă pe atunci de soţia lui. Unul dintre proiecte a avut o valoare de aproape 56 de miliarde de lei (vechi), la nivelul lui 2002.

În 2008, cazul a ajuns la Tribunal fiind audiaţi nu mai puţin de 179 de martori, cele trei foste directoare, dar şi foşti primari ai comunelor gălăţene implicate în proiectele AJOFM de acum zece ani. Trebuie remarcat că deşi înşelăciunea a fost comisă la începutul anilor 2000, paguba de 1.065.698,46 de lei a rămas în continuare o sumă frumoasă care trebuie recuperată într-un fel sau altul. De altfel, potrivit Tribunalului şi Curţii de Apel Galaţi, cel care trebuie să o achite este Oţelea, împreună cu societatea care a contractat proiectele.

Citit 2494 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2013 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.