Aflăm de la Avocatul poporului: Măsurile compensatorii privind restituirea proprietăţilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Aflăm de la Avocatul poporului: Măsurile compensatorii privind restituirea proprietăţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Titlurile de valoare nominală emise de Ministerul Finanţelor Publice în temeiul Legii nr.10/2001, până la data de 21 mai 2013 şi nevalorificate se convertesc în puncte prin decizia de compensare a Comisiei Naţionale, după depunerea cererii de convertire şi a titlurilor de valoare nominală în original de către persoana îndreptăţită. Punctele stabilite prin decizia de compensare emisă pe numele titularului dreptului de proprietate sau al moştenitorilor săi nu pot fi afectate de măsuri de plafonare. Dacă decizia se emite pe numele altor persoane, se acordă un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia şi un procent de 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului stabilită la nivelul Comisiei Naţionale, fără a se putea depăşi această valoare. În cazul în care din documentele depuse la dosar nu rezultă preţul plătit fostului proprietar, punctele acordate se plafonează la 15 la sută din valoarea stabilită la nivelul Comisiei Naţionale. Decizia de compensare se comunică persoanelor îndreptăţite în termen de 45 de zile de la data emiterii. În caz de invalidare, decizia motivată se comunică în termen de 60 de zile de la data emiterii.

Valorificarea punctelor

În vederea valorificării punctelor acordate ca măsură compensatorie, se constituie Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile, administrat de Agenţia Domeniilor Statului, alcătuit din terenuri agricole şi alte imobile care nu fac obiectul retrocedării în natură. Până la 1 iulie 2014, Agenţia Domeniilor Statului publică pe pagina sa de internet lista imobilelor din Fondul naţional. Până la 1 ianuarie 2015, Comisia Naţională va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul naţional. Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorificate prin achiziţionarea de imobile din Fondul naţional la licitaţiile publice naţionale, care se vor organiza începând cu data de 1 ianuarie 2016.

În termen de trei ani de la emiterea deciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar. În acest caz, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor emite anual titluri de plată pentru cel mult 14 la sută din numărul punctelor acordate, ultima tranşă reprezentând 16 la sută din acest număr. Sumele cuprinse în aceste titluri se plătesc de Ministerul Finanţelor Publice în termen de cel mult 180 de zile de la emitere.

Plata banilor

Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele aprobate de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor înainte de data de 21.05.2013, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, definitive şi irevocabile la aceeaşi dată, se face în termen de 5 ani, în tranşe anuale egale, începând cu 1 ianuarie 2014. Cuantumul unei tranşe nu poate fi mai mic de 5.000 lei. Pentru plata acestor sume Comisia Naţională va emite titluri de despăgubire, pe baza cărora Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va emite titluri de plată, care se vor plăti de către Ministerul Finanţelor Publice în cel mult 180 de zile de la emitere.

Obligaţiile privind emiterea titlurilor de despăgubire stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile la data de 21.05.2013 se vor executa potrivit procedurii de acordare a măsurilor compensatorii prevăzute de Legea nr.165/3013.

Citit 3487 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2013 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.