Trei dosare de mare corupţie din Galaţi, nesoluţionate de ani de zile

Trei dosare de mare corupţie din Galaţi, nesoluţionate de ani de zile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trei cazuri de corupţie din Galaţi, care au captat atenţia publicului, se află şi acum pe rolul diverselor instanţe din ţară şi sunt tot la prima judecată, fără să existe nici măcar o primă soluţie.

Este vorba despre cazul „Mită la bacul din 2010”, în care au fost trimişi în judecată 17 inculpaţi, profesorii fiind acuzaţi că, sub influenţa mitei, au lăsat mai mulţi candidaţi să treacă de furcile caudine ale examenului de bacalaureat. Se adaugă dosarul fostului şef al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, unde au fost deferite justiţiei zece persoane. Gâlcă a fost acuzat de procurorii Anticorupţie de trafic de influenţă, şantaj, fals în declaraţii. Alături de el au fost trimişi în instanţă oameni de afaceri, poliţişti, notari, avocaţi. Cel de-al treilea dosar care se află încă la prima instanţă este cel al fostului şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, Viorel Gheorghiţă, care a atras după el nu mai puţin de 20 de persoane, oameni de afaceri, medici veterinari, funcţionari publici, etc.

Trimiteri în judecată surprinzătoare

Toate aceste dosare au în comun faptul că au răsturnat pronosticurile care spuneau că în Galaţi nu se va întâmpla niciodată nimic în legătură cu faptele de corupţie din justiţie şi nu numai. În toate dosarele vorbim de foarte mulţi inculpaţi şi martori care trebuie să fie audiaţi şi, de asemenea, toate cele trei cazuri au fost trimise, dintr-un motiv sau altul, să fie judecate de alţi magistraţi decât cei din Galaţi.

Cele trei dosare au ajuns pe masa de lucru a judecătorilor fie în 2010, fie în 2011, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic notabil, decât că judecata a mers înainte cu paşi mărunţi, fără ca acum, în septembrie 2013, să putem spune că vreunul ar fi soluţionat.

Surse din apropierea cazului de mită la bacalaureatul din 2010 susţin că este foarte posibil ca pe 11 septembrie, la Curtea de Apel Bucureşti, acolo unde se judecă acest dosar, să fie ultima întâlnire înainte de pronunţarea unei soluţii. În acest proces, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir” din Galaţi, trei profesori membri în comisiile de evaluare, doi supraveghetori, un avocat şi zece candidaţi au ajuns pe mâna procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) după ce au fost interceptaţi în timp ce vorbeau despre banii pretinşi pentru ca elevii să ia bacul, despre semnele pe care să le conţină testările, etc. Dosarul a ajuns să fie judecat la Curtea de Apel Bucureşti deoarece unul dintre inculpaţi, deşi din Galaţi, este membru al Baroului Bucureşti, fapt ce atrage competenţa de judecată a Curţii de Apel din Capitală. Din 2011 şi până acum, magistraţii au audiat zecile de martori, dar şi pe inculpaţi.

Cercetarea judecătorească se va relua luna aceasta

Trimis în judecată în toamna lui 2010, dosarul fostului procuror general a plecat la Înalta Curte, graţie funcţiei pe care o ocupa acesta. După moartea lui Dinu Gâlcă, procesul a încetat automat în ceea ce-l priveşte. În dosar au rămas să fie judecaţi ceilalţi inculpaţi, avocaţi, notari, poliţişti, afacerişti. Competentă pentru a judeca a fost Curtea de Apel Galaţi, pentru că în dosar au rămas un avocat, un notar, etc. Cu toate acestea, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Iaşi, situaţie care a mai mâncat din timpul ce ar fi trebuit alocat cercetării judecătoreşti. Pe 11 septembrie va fi şi aici reluată judecata.

În cazul fostului şef al DSVSA, procurorii l-au acuzat pe acesta că s-a folosit de funcţia deţinută pentru a le acorda protecţie unor afacerişti care-şi desfăşurau activitatea în domeniul alimentar şi care, astfel, ar fi băgat pe piaţă alimente expirate, ce ar fi atentat la siguranţa alimentaţiei gălăţenilor. Nici aici nu ştim care este punctul de vedere al instanţei, având în vedere că, din noiembrie 2011 şi până acum, judecătorii nu au ajuns la nicio concluzie, făcând doar audierea martorilor şi a inculpaţilor, fără ca cercetarea judecătorească să se apropie de final. Procesul în acest dosar va fi reluat pe 19 septembrie

Citit 3879 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 14:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.