Procuror pus sub învinuire în "Dosarul Aviasan" / Afacere de 40 de milioane de euro

Procuror pus sub învinuire în "Dosarul Aviasan" / Afacere de 40 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul prim procuror al Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca, este învinuit oficial în „dosarul Aviasan”. De curând, Roşca a fost chemat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde procurorii gălăţeni i-au adus la cunoştinţă învinuirile care i se aduc: abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

După cum se ştie, fostul parlamentar Mihail Boldea este cercetat în „dosarul Aviasan”, alături de Matei Oprea, Valentina Cojocaru, Mircea Marosy. Informaţia ne-a fost confirmată de Biroul de presă al DNA, care ne-a făcut cunoscute „lista învinuiţilor” şi estimarea prejudiciului: 40 de milioane de euro. Pe „listă”, în afară de cei enumeraţi mai sus, se află şi judecătoarea Stela Ivan, care a dat decizia prin care au fost luate cele aproximativ 40 de hectare ce aparţineau Aviasan, acum adăugându-se şi numele lui Costache Roşca, fost şef al localei gălăţene (Parchetul Judecătoriei, n.a.).

După cum se ştie, mandatul lui Costache Roşca s-a derulat în plin scandal Aviasan. Imediat după apariţia deciziei judecătoreşti, în aprilie 2007, primăriţa şi consilierii locali din comuna Vânători au încercat să smulgă de la „împroprietăriţi” terenul pe care-l considerau al lor. Lupta s-a desfăşurat pe mai multe fronturi, atât la Parchet, cât şi în instanţă. La un moment dat, toţi aceştia şi-au retras atât plângerile, cât şi acţiunile din instanţă, existând documente în acest sens. S-a vorbit mult atunci de faptul că, fiind şeful Parchetului, Roşca ar fi avut o contribuţie la acest lucru. De altfel, a existat şi o plângere penală pe numele lui Roşca, în care era învinuit de abuz în serviciu şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, făcută de cei din Vânători.

La acel moment, Parchetul Curţii de Apel i-a dat soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP) atât fostului şef al localei, cât şi celorlalţi „împricinaţi”, în mare parte nume care apar şi în dosarul care se află acum în lucru la DNA Galaţi. Prin această soluţie, procurorii au dispus ca o parte dintre cei acuzaţi să meargă la Parchetul Tribunalului, pentzru a fi cercetaţi în continuare. Aşa s-a ajuns ca, în 2008, această ultimă unitate de parchet să trimită plângerea spre DNA. De altfel, atunci a şi început ancheta despre care s-a aflat abia la izbucnirea „scandalului Boldea”, în martie 2012, când fostul deputat a fost chemat în cătuşe la DNA, totul derulându-se atunci sub ochii presei. În iulie 2012, ziarul nostru a scris că Ordonanţa de NUP dată lui Roşca a fost infirmată de conducerea de atunci a DNA Bucureşti, existând posibilitatea ca fostul prim procuror să fie pus sub învinuire, lucru care s-a şi întâmplat.

Scandalul Aviasan a izbucnit în 2007, după ce, în luna aprilie, a fost dată hotărârea în baza căreia cele câteva zeci de hectare de teren au fost lotizate şi vândute rapid către zeci de persoane, ajungând în forma în care se prezintă astăzi cea mai vânată zonă a judeţului, Vânători.

După cum ziarul nostru a scris, la DNA au fost chemaţi rând pe rând politicieni de marcă ai oraşului, dar şi magistraţi şi poliţişti. Despre aceştia, ştim că au fost chemaţi în calitate de martori, dar rămâne de văzut dacă îşi vor păstra această calitate şi la finalul dosarului.

Citit 2720 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2013 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.