Fostul primar al Brăhăşeştiului, condamnat pentru luare de mită

Fostul primar al Brăhăşeştiului, condamnat pentru luare de mită
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vasile Băiculescu a primit, în prima instanţă, patru ani şi patru luni de închisoare


După trei ani de judecată, Tribunalul Galaţi a soluţionat dosarul prin care a fost trimis în judecată fostul primar al localităţii Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu. În acest proces au mai fost judecaţi alţi cinci inculpaţi, dintre care în două cazuri vorbim de societăţi comerciale prin care s-ar fi dat mită. Soluţie nu este definitivă, chiar dacă fostul edil mai are o condamnare de trei ani cu suspendare, dată de instanţele bucureştene, pentru o faptă de corupţie comisă în 2008. Acesta este şi motivul pentru care acum Tribunalul Galaţi i-a anulat suspendarea şi i-a dat patru ani şi patru luni de închisoare.

Băiculescu a fost arestat în 2010, când a izbucnit scandalul, dar în timpul procesului a fost pus în libertate, cu obligaţia de a nu părăsi ţara. Acum, magistraţii au menţinut această obligaţie până în momentul în care decizia va rămâne definitivă.

Marcel Peneoaşu a primit trei ani şi două luni de închisoare, Marius Răianu Iamandi a primit şase luni cu suspendare pentru dare de mită, iar Iuliana Pleşcan a fost achitată pentru luarea de mită de care au acuzat-o procurorii DNA. Tralma SRL Corod, una dintre firmele inculpate, a primit o amendă penală de 10.000 de lei, iar Mobilzone SRL Bârlad a primit 5.000 de lei amendă penală pentru dare de mită.

De asemenea, Tribunalul a dispus confiscarea de la Băiculescu a sumei de 29.500 de lei, l-a obligat să-i plătească unei denunţătoare 72.873,69 de lei şi a menţinut măsurile asiguratorii pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor: case, terenuri, maşini. Tribunalul a îngăduit doar pentru inculpata achitată accesul la suma de 1.500 de lei, ce-i fusese luată la momentul demarării anchetei.

În 2010, Vasile Băiculescu a fost ridicat de procurorii gălăţeni ai DNA, care au cerut şi arestarea lui, pentru luare de mită. Edilul era acuzat că a cerut bani şi efectuarea de lucrări în interesul său de la firmele care câştigaseră lucrări de interes public în Brăhăşeşti. DNA a susţinut că dacă aceste societăţi nu ar fi făcut cum spunea edilul de atunci, nu ar fi putut să-şi primească banii pentru munca efectuată în localitate. De altfel, în 2011 au fost trimise în judecată şi firmele cărora li s-ar fi cerut mită. Rămâne de văzut însă dacă şi celelalte instanţe, unde va fi atacată decizia, vor menţine sau nu punctul de vedere al Tribunalului.

Citit 2090 ori Ultima modificare Marți, 07 Ianuarie 2014 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.