Curtea de Apel Galaţi a decis/ Dosarul afaceristului Mircea Jîtea nu se va judeca la secret

Curtea de Apel Galaţi a decis/ Dosarul afaceristului Mircea Jîtea nu se va judeca la secret
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Afaceristul vrâncean Mircea Liviu Jîtea nu-şi va vedea dosarul trimis în camera preliminară. După scandalul de la Tribunal dintre avocaţii lui Jîtea şi magistratul care are dosarul pe masa de lucru, s-a ajuns la Curtea de Apel, unde judecătoriii au tranşat problema, potrivit normelor impuse de noile reglementări în materie penală.

La ultimul termen de judecată de la Tribunal, dat fiind apariţia noului Cod penal, apărătorii au invocat faptul că în dosar nu s-a început cercetarea judecătorească, astfel că acesta ar trebui să fie trimis în camera preliminară, unde procedura este secretă. Magistratul a respins această solicitare, pe considerentul că înainte de apariţia codurilor se trecuse de etapa preliminară a invocării excepţiilor şi a analizării legalităţii rechizitoriului. Acest lucru a dus la o recuzare a judecătorului, dar şi la declararea în sala de judecată a faptului că decizia va fi atacată la instanţa ierarhic superioară. De aici a plecat un schimb dur de replici între apărători şi magistrat.

Odată ajunşi la instanţa ierarhic superioară, pe 20 martie, judecătorii au pus în discuţie excepţia inadmisibilităţii apelului avocaţilor. Procurorul a explicat că orice contestaţie ar avea apărătorii, acestea ar trebui făcută la momentul în care dosarul va ajunge în calea de atac, adică după ce prima instanţă va da condamnările. Judecătorii au precizat încă din sală că ei trebuie să analizeze tot din perspectiva codurilor aflate pe masa lor de lucru. Câteva ore mai târziu, aveau să admită excepţia invocată, astfel că dosarul îşi va urma cursul la Tribunalul Galaţi. În timpul care s-a scurs de la ultimul termen şi până acum, cererea de recuzare a magistratului Tribunalului a fost respinsă.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii gălăţeni ai DIICOT, care au pus pe masa magistraţilor povestea penală a unei grupări organizate, care ar fi produs şi comercializat alcool pentru care nu a achitat statului taxele cuvenite, prejudiciindu-l astfel cu 58,4 milioane de lei. Pentru că una dintre cele două părţi civile este din Galaţi, Distrigaz Sud Reţele Galaţi, procesul se desfăşoară la Tribunalul Galaţi. Procesul a început anul trecut în august, deşi scandalul a devenit public în martie 2013. Atunc, mai mulţi inculpaţi au fost arestaţi, dar, rând pe rând, aceştia au fost eliberaţi, astfel că la acest moment nu mai există persoane după gratii. Deşi dosarul se referă la 20 de inculpaţi, atenţia sunt aţintite pe afaceristul vrâncean de Top 300, Mircea Liviu Jîtea.

Citit 2921 ori Ultima modificare Luni, 31 Martie 2014 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.