Într-un caz de contrabandă cu ţigări, condamnări cu suspendare, şi averi sub sechestru

Într-un caz de contrabandă cu ţigări, condamnări cu suspendare, şi averi sub sechestru
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Decizia finală se va da la Curtea de Apel, la începutul lunii mai


O contrabandă de ţigări petrecută în urmă cu aproape cinci ani a ajuns la final de judecată, la Curtea de Apel, care a amânat să dea o decizie până pe 6 mai.

Mai mulţi poliţişti, vameşi şi cetăţeni moldoveni au organizat o grupare, în 2009, împreună cu care au trecut peste frontieră ţigări de contrabandă, producând astfel o pagubă de peste un milion şi jumătate de lei. Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că ţigările erau introduse în ţară pe timpul turelor agentului de poliţie Gică Streşină. Acestea erau ascunse în diverse mijloace de transport, iar când ajungeau la Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi - Rutier erau verificate de formă de către Streşină. În acest mod au ajuns pe piaţa neagră a tutunului nu mai puţin de 149.948 de pachete cu ţigări, prejudiciul estimat fiind de 1.504.578,59 de lei. Cel puţin asta au reţinut procurorii gălăţeni ai DIICOT, care au instrumentat dosarul, trimiţându-l instanţei de judecată în 2010.

Tribunalul a avut de judecat zece inculpaţi, o parte dintre aceştia liberi, alţii arestaţi. De-a lungul timpului, însă, cei încarceraţi au fost puşi în libertate, rând pe rând. Întreaga judecată de la prima instanţă s-a desfăşurat sub auspiciile vechiului Cod penal. Pe 6 decembrie 2012, Tribunalul Galaţi a dat o primă decizie, destul de bună pentru inculpaţi, în sensul că au primit condamnări cu suspendare pentru unele acuzaţii, pentru altele fiind achitaţi. În schimb, judecătorul i-a obligat să achite împreună prejudiciul impus prin rechizitoriu de către procurorii DIICOT, cel de peste un milion şi jumătate de lei, păstrând sechestrul asupra bunurilor inculpaţilor.

Astfel, Constantin Caragherghi şi Ina Cotruţă au luat câte trei ani şi patru luni, pentru contrabandă. Poliţistul  Gică Streşină şi moldovenii Cătălin Cimpoi şi George Adrian Mărăcine au primit tot atât, pentru complicitate la contrabandă. În schimb, toţi au fost achitaţi pentru infracţiunea de constituire sau aderare la un grup infracţional. De asemenea, Streşină, Valentin Andronic, Aurel Mistreanu, Teodor Lupaşcu, Mariana Haşiu şi Eugen Popescu au fost achitaţi pentru infracţiunea de complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Facem precizarea că Andronic şi Mistreanu erau agenţi şefi de poliţie la IJPF Galaţi, Haşiu era inspector vamal superior la Biroul Vamal Galaţi, iar Lupaşcu şi Popescu erau controlori vamali la acelaşi birou.

Tribunalul Galaţi a menţinut sechestrul asupra bunurilor celor găsiţi vinovaţi. Astfel, un apartament în Galaţi, un teren de peste 600 metri pătraţi în Tuluceşti, alte trei terenuri din Vânători care depăşesc 500 metri pătraţi, un Mercedes Benz şi o Dacia Solenza, toate aparţinându-i poliţistului de frontieră Streşină, se află sub sechestru. Un Mercedes al lui Caragherghi, un Mercedes Benz al lui Mărăcine, un Audi al lui Cimpoi, un Mecedes Benz, 1.850 euro şi 835 de lei ale lui Cotruţă se află sub sechestru, pentru recuperarea prejudiciului. De asemenea, fiecare dintre cei găsiţi vinovaţi trebuie să achite cheltuieli judiciare de câte 12.000 de lei, în vreme ce pentru cei achitaţi acestea rămân în spatele statului. Întreaga decizie a fost contestată la Curtea de Apel, care abia pe 6 mai va da un răspuns.

Citit 4283 ori Ultima modificare Luni, 28 Aprilie 2014 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.