Olandez condamnat la Galaţi pentru trafic de canabis

Olandez condamnat la Galaţi pentru trafic de canabis
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acţiune din 2007, finalizată în 2009 * 12 ani de închisoare * Canabisul a fost distrus şi banii confiscaţi * Firmă din Galaţi folosită pentru acoperire *

Judecătorii gălăţeni au luat o decizie în cazul lui Adrianus Bierhuizen, cetăţean olandez cu reşedinţa în municipiul Galaţi şi l-au condamnat pentru trafic ilicit de droguri de risc, trafic internaţional ilicit de droguri de risc, constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor menţionate mai sus, fapte aflate în concurs.

Adrianus Bierhuizen, care se află în arest încă din 30 noiembrie 2007, a fost condamnat la o pedeapsă principală de patru ani închisoare şi la pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale, pentru comiterea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de risc. Olandezul a mai primit încă două pedepse: 10 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic internaţional ilicit de droguri şi 6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional.

Judecătorii au contopit pedepsele astfel încât Adrianus Beirhuizen va avea de ispăşit 12 ani de închisoare. După ce va ieşi din puşcărie, timp de şase ani, olandezul nu va putea alege sau fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi nici nu va avea  dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Mai mult decât atât, Adrianus va trebui să plătească 6.000 de lei cheltuieli de judecată, iar atunci când va ieşi din închisoare va fi expulzat din România. Judecătorii gălăţeni au hotărât că cele 14.732,4 grame de canabis să fie distruse, iar suma de 79.000 de euro confiscată de la inculpat să ajungă la statul român.

Povestea drogurilor

Anchetatorii au stabilit că, în cursul anului 2007, inculpatul Adrianus Bierhuizen a constituit, împreună cu învinuiţii Van Der Zon Nicolaas Petrus, Broere Nicolaas şi alţii, un grup infracţional organizat în scopul transportării cantităţii de 1.172 de kilograme de canabis, drog de risc, din Africa de Sud către Olanda, cu tranzitarea României.

Misiunea  olandezului în cadrul acestui grup consta în asigurarea intrării cantităţii de droguri respective pe teritoriul României, disimulată sub aparenţa unui import legal de bunuri, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea documentelor prevăzute de lege în acest scop, activitatea fiind desfăşurată chiar prin intermediul unei societăţi cu sediul în Galaţi, în cadrul căreia Bierhuizen are calitatea de asociat unic.

Ulterior, inculpatul urma să expedieze drogurile ce proveneau din Africa de Sud în Olanda. În urma investigaţiilor, s-a aflat că drogurile urmau să fie expediate într-un container din Africa de Sud spre România, pe o rută ocolitoare, cu escală în portul Antwerpen (Belgia), unde, de altfel, containerul a fost descărcat la data de 7 noiembrie 2007.

Containerul a fost transportat către România, de către autorităţile belgiene, sub supraveghere, după ce o parte din cantitatea iniţială de droguri a fost descărcată în portul belgian.

Cum au ajuns în România?

Pe 28 noiembrie 2007 a sosit, în portul Constanţa Sud, nava maritimă la bordul căreia se afla containerul care conţinea 16 lăzi din lemn şi zece pacheţele cu canabis. Potrivit anchetatorilor, Bierhuizen urma să fie recompensat de către ceilalţi membri ai reţelei de traficanţi cu suma de 200.000 de euro (din care a primit efectiv 79.000 de euro, sumă confiscată de poliţişti) pentru introducerea drogurilor pe teritoriul ţării noastre şi expedierea lor spre Olanda.

Citit 2189 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.