Codurile îşi urmează drumul

Codurile îşi urmează drumul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Codurile vor intra în vigoare peste doi ani, precizează deputatul Bogdan Ciucă * Simplificarea căsătoriei şi divorţului, libertatea presei şi alte amendamente *

„Am dezgheţat apele”, ne-a declarat miercuri la prânz, după întâlnirea membrilor subcomisiei parlamentare pentru Cod Civil cu membrii Coaliţiei „Opriţi codurile!”, deputatul PC Bogdan Ciucă. Deputatul spune că fiecare dintre părţi, parlamentarii, respectiv, ONG-urile şi reprezentanţii mass-media din Coaliţie, şi-a făcut o părere exagerată despre intenţiile celuilalt, dar după lunga întâlnire de ieri s-a ajuns la consens.

Coaliţia nu dăduse curs invitaţiei de a discuta cu Comisia, după întâlnirea parlamentarilor implicaţi în redactarea codurilor cu diplomaţi de la ambasade. Deputatul spune că diplomaţii au remarcat munca susţinută la redactarea codurilor.

Important pentru presă este că au fost scoase prevederile privind atingerea onoarei şi reputaţiei persoanei şi există prevederi pentru permiterea filmării sau fotografierii în interes public a grupurilor de persoane fără acordul acestora.

Comisia a încercat să respecte şi dreptul la informare al ziariştilor, dar şi dreptul la viaţa privată şi s-a ajuns la un acord, prin exceptarea de la dreptul la viaţă privată atunci când este vorba de interes public.

Profesorii universitari care au redactat textele iniţiale se vor mai întâlni şi vineri cu reprezentanţii mass-media, miercurea viitoare urmând să aibă loc o ultimă întâlnire. Ciucă explică însă că după adoptarea Codului Penal şi Codului Civil va urma cea a codurilor de procedură, penal şi civil, astfel încât codurile vor putea fi aplicate abia prin 2011.

Coduri mai simple, instanţe mai libere

Bogdan Ciucă spune că s-a mers pe simplificarea codurilor şi încercarea de a degreva instanţele de judecată. Amintim că, după noul proiect, divorţul va ocoli instanţa, atunci când soţii nu au copii şi nici litigii, ofiţerul de stare civilă sau notarul public putând desface căsătoria. De asemenea, deputatul gălăţean a iniţiat un amendament prin care căsătoria poate fi încheiată la orice stare civilă din ţară, nu numai în cea din oraşul de reşedinţă al unuia dintre soţi.

Ciucă, care a fost membru al comisiei desemnate să discute cu reprezentanţii Patriarhiei Române şi altor culte, a introdus un amendament care precizează: căsătoria se face între bărbat şi femeie, scoţând astfel din lege căsătoriile între cupluri gay. Parlamentarul conservator crede că UE va fi receptivă la argumentul tradiţiei morale şi religioase româneşti.

Ca toţi ceilalţi membri ai comisiei, Ciucă a susţinut amendamentele propuse de reprezentanţii mass-media. Se discută cu Ministerul Sănătăţii pentru a se emite o lege separată privind experimentele pe corpul uman, prelevarea de organe şi transplantul.

Citit 889 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.