ELIBERAREA lui Bocăneanu va fi VERIFICATĂ de CSM

ELIBERAREA lui Bocăneanu va fi VERIFICATĂ de CSM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Eliberarea lui Emanoil Bocăneanu va face obiectul unei verificări din partea Inspecţiei Judiciare. Informaţia ne-a fost furnizată de purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), inspectorul judiciar Tamara Manea. Aceeaşi sursă ne-a confirmat că sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a fost înregistrată pe 4 iulie, „urmând a fi repartizată aleatoriu unui inspector judiciar, în vederea efectuării de verificări prealabile cu privire la cele sesizate”. Tot inspectorul judiciar Tamara Manea ne-a declarat că o astfel de cercetare durează în jur de 45 de zile, cu posibilitatea prelungirii, dacă mai sunt elemente de clarificat.

Reamintim că, pe 27 iunie, fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a fost pus în libertate de Curtea de Apel, care a constatat că mandatul de arestare al acestuia a încetat de drept pe 5 iunie, cu o zi înainte ca Tribunalul să-l prelungească, pe 6 iunie. Contestaţia făcută de Bocăneanu s-a judecat pe 27 iunie, adică după 21 de zile de la pronunţarea primei instanţe.

CITEŞTE ŞI: Curtea de Apel trage de urechi Tribunalul/ Bocăneanu era ARESTAT pentru 30 de zile, nu pentru 60

Imediat, după aflarea soluţiei Curţii de Apel, care a dispus eliberarea „de îndată” a inculpatului, rămas, astfel, fără nicio măsură restrictivă, conducerea Serviciului Teritorial Anticorupţie Galaţi a sesizat structura centrală. Pe 30 iunie, cei de la DNA au confirmat faptul că au sesizat Inspecţia Judiciară din cadrul CSM cu privire la modul în care s-a desfăşurat procesul penal al lui Emanoil Bocăneanu din faza de cameră preliminară şi până la cea a contestaţiei, care s-a judecat la Curtea de Apel.

Fostul prefect de Galaţi a fost acuzat de procurorii gălăţeni ai DNA de fapte de corupţie. El a fost denunţat de fostul director al DJEP, Ileana Schipor, din cauză că ar fi încercat să o forţeze să facă un concurs de angajare a unui jurist, post ce urma să fie ocupat de o protejată a sa. Procurorii i-au reproşat şi că, folosindu-şi funcţia, a ajutat mai multe persoane fie să ocupe posturi de conducere, fie să scape de amenzi de circulaţie şi de sancţiunile aferente. Scandalul a izbucnit în noiembrie 2013, când Bocăneanu a fost arestat, pentru ca în decembrie 2013 să fie eliberat. În mai 2014, procurorii DNA au cerut rearestarea lui, pentru că a încălcat o condiţie impusă prin controlul judiciar, cea de a nu părăsi limitele teritoriale ale municipiului. Anchetatorii au dovedit că Bocăneanu a ajuns la Brăila, pentru a se întâlni cu un presupus asasin, care pentru 2.500 de euro ar fi trebuit să o execute pe Ileana Schipor.

Aceasta este însă o altă acuzaţie, care a rămas să fie anchetată de procurorii brăileni. Adjunctul Parchetului Tribunalului Brăila, Fănel Mihalcea, ne-a declarat, pe 30 iunie, că Bocăneanu are calitatea de inculpat şi că, în maxim două săptămâni, ancheta ar urma să se finalizeze.

Citit 1070 ori Ultima modificare Luni, 07 Iulie 2014 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.