Palatul Gheorghiu şi CALVARUL retrocedării/ ZECE dosare, acelaşi monument în RUINĂ (FOTO)

Palatul Gheorghiu şi CALVARUL retrocedării/ ZECE dosare, acelaşi monument în RUINĂ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De şase ani de zile, Palatul Gheorghiu se află în centrul unui război dus în instanţă, pe mai multe fronturi. Din 2008 şi până acum, dosarul care se află pe rolul Tribunalului Galaţi a strâns nu mai puţin de zece alte procese, care într-un fel sau altul au legătură cu fosta bijuterie a oraşului care a fost Palatul Gheorghiu şi care au fost strânse de către judecători sub coperţile unui singur dosar.

Chiar dacă astăzi este o ruină, nelocuită de nimeni, cei interesaţi au evaluat imobilul la suma de 550.000 de lei. Deşi au fost mai mulţi cei care s-au înscris pentru revendicarea clădirii, cel ales de magistraţi, pe baza probelor, să aibă dreptul de a se lupta cu statul român este Mihai Popleşeanu. Acesta vrea Palatul şi nu banii, cel puţin aşa arată în acţiunile sale atunci când Primăria Galaţi cheamă în garanţie Ministerul Finanţelor, în eventualitatea în care acesta ar dori bani. "Să-mi lase în deplină proprietate şi paşnică folosinţă imobilul situat în Galaţi, în strada Domnească, numărul 24 (fost 52), colţ cu strada Gamulea, alcătuit din construcţie şi terenul aferent, 3.000 metri pătraţi. În prezent, imobilul se află în proprietatea pârâtului Municipiul Galaţi”, mai scrie Popleşeanu în acţiunea sa.

Tot acesta atrage atenţia că imobilul este lăsat în paragină de un deceniu. "De asemenea, vă rog să acordaţi atenţie şi stării actuale a imobilului, care a fost lăsat în paragină de Primăria Galaţi de mai bine de un deceniu, iar starea sa se agravează cu fiecare zi", punctează omul.

Din păcate, realitatea îi dă dreptate, imobilul pe lângă care trec zilnic sute de gălăţeni este într-o stare jalnică. Cu geamurile sparte, cu scările vechi, mâncate de timp, şi cu un interior părăginit care-ţi inspiră teamă, aşa arată acum Palatul Gheorghiu, odată elegant şi impunător. Azi se poate observa cu ochiul liber doar o ruină, care stă să se prăvălească oricând.

Parcursul unui proces încă nefinalizat

Interesant este însă parcursul pe care l-a avut dosarul acestei retrocedări, încă nefinalizată. La debutul procesului, unul dintre avocaţii care l-au reprezentat pe fiul lui Mihai Popleşeanu a fost Mihail Boldea. În 2008, la Judecătorie, Mihai Popleşeanu a câştigat imobilul din strada Domnească, dar Tribunalul a ascultat punctul de vedere al municipalităţii, care arăta că lui Popleşeanu i s-a dat Palatul "pe simpla prezumţie a calităţii de moştenitor şi în lipsa actelor legale". Mai exact, reprezentanţii Primăriei au susţinut că Mihai Popleşeanu nu are certificat de moştenitor. Curtea de Apel a casat această decizie şi a trimis dosarul spre rejudecare, la Tribunal.

În acelaşi timp cu Popleşeanu, dar într-un dosar diferit, apare o altă presupusă moştenitoare a Palatului Gheorghiu, Petrica Valentina Gherghievici. Aceasta a cerut instanţei de judecată refacerea unui act de adopţie, prin care dorea să demonstreze că a fost înfiată de familia Constantinidi, Mihail şi Anastasia, mama ei fiind soră cu proprietara Palatului. Ea a depus la dosar şi un certificat de moştenitor. Dacă Tribunalul i-a admis cererea, Curtea de Apel nu a fost de aceeaşi părere şi a anulat tot ce ţinea de acest subiect.

Pe de altă parte, Popleşeanu a arătat că, în 1913, imobilul a fost dobândit de Nicola Matias de la Demostene Matias, dar în 1951 a fost expropriat, Palatul trecând în administrarea Primăriei. Nicola Matias a fost căsătorit cu Elena Matias şi au avut o singură fată, pe Melania, căsătorită cu Victor Popleşeanu, părinţii lui.

Acţiuni separate ajunse în acelaşi dosar

Practic, cele două procese au demarat separat, dar au ajuns în acelaşi imens dosar din cauză că ambii solicitanţi vroiau Palatul Gheorghiu. Tot în acest imens vraf de acte, mai apare şi Bogdan Gabriel Iacob, care în 1997 devine posesor al unui contract de vânzare cumpărare încheiat cu Primăria condusă de Eugen Durbacă. Actul este încheiat pentru unul dintre cele 28 de apartamente ale Palatului, conform „împărţelii” făcute în perioada comunistă. Omul a cumpărat apartamentul de la municipalitate cu „9.035.350 de lei, achitând o rată de 903.535 de lei, mai rămânând cu 8.131.815 de lei”, pe care să-i plătească în rate lunare de-a lungul a 20 de ani. Din actele depuse la dosar reiese că omul locuia în altă parte când a demarat şirul proceselor. A avut câteva prezenţe în dosar, dar de atunci pare doar un nume, chemat în acţiune pentru că are o proprietate acolo, rolul său nemaifiind unul activ.

În ciuda tuturor documentelor depuse la dosar, procesul nu s-a finalizat încă. La ultimul termen de judecată, instanţa dispus ca la Judecătorie să fie anulat certificatul de moştenitor al Valentinei Petrică Gherghievici, care nu mai are această calitate prin decizie judecătorească. Este o simplă formalitate, dar cum instanţele ne-au obişnuit cu surprize, nu este exclus ca acest nou dosar să întoarcă din nou bobii.

Cert este că dosarul lui Popleşeanu va fi din nou în atenţia judecătorilor abia în septembrie. Până atunci, însă, gălăţenii trec zilnic pe lângă ruina din centrul oraşului, care-şi aşteaptă soarta din pixul magistraţilor.

CITEŞTE ŞI: Revendicări celebre: Palatul Gheorghiu, mărul discordiei din centrul Galaţiului

Citit 3030 ori Ultima modificare Luni, 14 Iulie 2014 22:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.