Proxeneţi gălăţeni condamnaţi

Proxeneţi gălăţeni condamnaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între trei şi 13 ani de închisoare pentru fiecare acuzat * Fiica judecătoarei Dăscălescu a primit trei ani cu suspendare * Pe 4 iunie se judecă apelul *

Cei patru gălăţeni acuzaţi de trafic de persoane şi proxenetism - Ionel Moca, Georgel Bratu, Manea Nedelcu şi Andra Georgia Juncu - şi-au primit pedepsele de la instanţa de fond. Judecătorii de la Tribunalul Vrancea, acolo unde a fost strămutat dosarul cu pricina, au stabilit pentru cei patru pedepse cuprinse între trei şi 13 ani de închisoare.

Ionel Moca (fost Bratu, zis Machena), deţinut în Penitenciarul Focşani, a fost condamnat la 13 ani de închisoare şi i-au fost interzise unele drepturi timp de şapte ani. Georgel Bratu (zis Celu) are de executat 11 ani închisoare şi a primit, de asemenea, interzicerea drepturilor pentru cinci ani. Manea Nedelcu (zis Nelu) a primit 12 ani închisoare şi i-au fost interzise exercitarea unor drepturilor pentru cinci ani, iar Juncu Andra Georgia a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Anchetatorii au considerat că aceasta s-a reabilitat prin despărţirea de grupul infracţional.

Cei patru inculpaţi nu au fost de acord cu pedepsele primite şi au atacat deja sentinţa la Curtea de Apel Galaţi. Apelul a fost înregistrat pe 5 mai şi are un prim termen pe data de 4 iunie 2009.

Povestea dosarului

În rechizitoriului făcut de procurori este şi povestea celor patru. Iată care a fost motivaţia trimiterii lor în judecată. În 2001, pe vremea când avea doar 17 ani, Andra Georgia Juncu (după numele tatălui ei) a fugit de-acasă. Fiica judecătoarei Mihaela Cristina Dăscălescu, pensionară în prezent, a fost ademenită de Ionel Moca şi a plecat în Spania, unde a practicat prostituţia, potrivit anchetatorilor. A devenit apoi concubina acestuia şi s-a ocupat şi de proxenetism. Din cercetările făcute de către procurori, se pare că Andra se ocupa de patru prostituate, dintre care două erau minore.

Prostituţie cu minore

Conform rechizitoriului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trei dintre cei patru inculpaţi au fost reţinuţi de Procurorii DIICOT pe 4 mai 2007 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, precum şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat. În sarcina celor trei s-a reţinut faptul că au constituit un grup infracţional organizat, a cărui activitate s-a desfăşurat în perioada 2001-2006 şi a constat în racolarea, transportul şi cazarea unor persoane, inclusiv minore, în vederea exploatării sexuale în ţări precum Italia şi Spania.

Reţinerea inculpaţilor a avut loc în urma celor 11 percheziţii domiciliare efectuate în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Galaţi, de unde au fost confiscate 11.000 de euro, 25.000 de lei şi jumătate de kilogram de bijuterii din aur.

Procurorii au stabilit că inculpaţii îşi racolau fetele din judeţele Brăia, Galaţi, Vaslui şi Bucureşti, iar din această afacere au strâns aproximativ 1,5 milioane de euro. La racolare se folosea metoda clasică prin care fetelor li se promiteau slujbe bune peste hotare. Astfel, cei patru au păcălit peste 60 de tinere, care erau obligate fie să se prostitueze în cluburi spaniole, fie erau vândute la stradă în oraşele italiene.

Judecătorii vrânceni au dispus confiscarea sumei de 230.000 de euro de la inculpatul Moca Ionel. De la inculpatul Manea Nedelcu a fost confiscată suma de 137.500 euro şi de la inculpatul Bratu Georgel suma de 30.000 dolari şi 16.000 euro.

De asemenea, instanţa menţine măsurile de indisponibilizare a bunurilor dispuse în faza de urmărire penala, adică blocarea conturilor bancare pentru inculpatul Moca Ionel, indisponibilizarea unui autoturism marca Mercedes aparţinînd inculpatului Manea Nedelcu şi indisponibilizarea unui apartament situat în municipiul Galaţi aparţinând inculpatului Bratu Georgel.

Totodată, obligă fiecare din inculpaţi la câte 5.000 lei cheltuieli judiciare către stat în fazele de urmărire penală şi judecată.

Vom reveni cu amănunte din acest dosar, pe măsură ce ele vor apărea în judecarea apelului de la Curtea de Apel Galaţi.

Citit 5651 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.