SFATUL NOTARULUI/ Regimul comunităţii legale de bunuri (II)
Foto: Sursa foto: ebihoreanul.ro

SFATUL NOTARULUI/ Regimul comunităţii legale de bunuri (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din punct de vedere al structurii, regimul comunităţii legale a fost şi rămâne un regim de comunitate parţială, deoarece atât bunurile, cât şi datoriile soţilor sunt de două feluri: comune şi proprii. Astfel, se creează posibilitatea naşterii a trei mase de bunuri distincte în patrimoniul familiei: masa bunurilor proprii ale soţului, masa bunurilor proprii ale soţiei şi masa bunurilor comune.

Partajul bunurilor comune

La baza acestui regim, în reglementarea cuprinsă în Codul civil, stau următoarele principii: egalitatea dintre soţi, raporturile patrimoniale nu au o existenţă de sine stătătoare, ci sunt subordonate raporturilor personale dintre soţi, precum şi munca oricăruia dintre soţi în gospodărie şi pentru creşterea copiilor reprezintă o contribuţie indirectă la dobândirea bunurilor comune.

Potrivit normelor imperative ale regimului primar din art. 319 alin. 1 Cod Civil, reiese că încetarea regimului matrimonial are loc în caz de constatare a nulităţii, de anulare, de desfacere sau de încetare a căsătoriei.

CITEŞTE ŞI: Regimul comunităţii legale de bunuri (I)

De asemenea, regimul comunităţii legale poate fi lichidat prin bună învoială sau, în caz de neînţelegere, pe cale judiciară, însă numai după cel puţin un an de la încheierea căsătoriei. Fiecare soţ îşi va prelua bunurile proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune şi la regularizarea datoriilor, după criteriul contribuţiei fiecărui soţ la dobândirea bunurilor comune şi la îndeplinirea obligaţiilor comune.

George Schin, notar

Citit 5126 ori Ultima modificare Luni, 01 Septembrie 2014 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.