BREVIAR JURIDIC/ Regimul comunităţii legale de bunuri

BREVIAR JURIDIC/ Regimul comunităţii legale de bunuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comunitatea legală de bunuri constituie cea mai puternică punte de legătură şi de continuitate între reglementarea din Codul familiei şi reglementarea regimurilor matrimoniale din Codul civil. În acest context, numeroase soluţii consacrate în doctrină şi în jurisprudenţă îşi păstrează actualitatea şi pot fi valorificate în practica judecătorească şi notarială.

Regimul comunităţii legale se aplică, în temeiul legii, ca efect al căsătoriei, atunci când soţii sau, după caz, viitorii soţi nu optează pentru un alt regim matrimonial printr-o convenţie matrimonială.

Articolul 339 Cod civil instituie regula comunităţii devălmaşe a tuturor bunurilor dobândite în timpul comunităţii legale, de oricare dintre soţi, legiuitorul instituind o prezumţie de comunitate pentru acestea.

CITEŞTE ŞI: Timbrarea cererii de chemare în judecată

De la regula comunităţii devălmaşe, art. 340 Cod civil prevede opt categorii de bunuri care nu sunt comune, ci proprii ale fiecărui soţ. Acestea sunt: bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că vor fi comune, bunurile de uz personal, bunurile destinate exercitării profesiei unui dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri, drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat, bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri, indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi, bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, bunul dobândit în schimbul acestora, precum şi fructele bunurilor proprii.

(va urma)

George Schin, notar

Citit 1560 ori Ultima modificare Luni, 25 August 2014 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.