Cătălin Chelu, ŞASE ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE/ Condamnare definitivă în dosarul „Mită la MAI”

Cătălin Chelu, ŞASE ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE/ Condamnare definitivă în dosarul „Mită la MAI”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Controversatul om de afaceri gălăţean a încercat, în 2010, să-l mituiească cu un milion de euro pe fostul secretar de stat în MAI, Valentin Fătuloiu * Chelu spera astfel să scape de o serie de anchete care priveau afacerile sale


Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a fost condamnat definitiv, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe fostul secretar de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu. În acelaşi dosar, cei trei complici ai lui Chelu au primit următoarele pedepse: Ştefan Badea - patru ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu - şase luni de închisoare cu suspendare şi Antonel Bunu - şase luni de închisoare cu suspendare.

Firul afacerii

Cătălin Chelu, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost trimis în judecată în decembrie 2010, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, iar Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu şi Ştefan Badea, oameni de afaceri apropiaţi lui Chelu, au fost acuzaţi de complicitate la infracţiunea de dare de mită.

Procurorii DNA susţin că, în perioada august - 12 noiembrie 2010, Chelu i-a promis chestorului şef de poliţie Dan Fătuloiu suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale, având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală comise de către omul de afaceri şi persoanele apropiate acestuia.

"Inculpatul Chelu a făcut promisiunea menţionată atât personal, cât şi prin intermediul inculpaţilor Badea, Bunu şi Constantinescu şi a unei alte persoane (denunţător în cauză). De asemenea, inculpatul Chelu i-a transmis denunţătorului Fătuloiu că, în situaţia în care nu este de acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menţionate, va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat", susţin anchetatorii.

Prinşi în flagrant

Procurorii DNA menţionează că, la data de 12 noiembrie 2010, Cătălin Chelu a modificat promisiunea iniţială, avansată prin intermediul complicilor săi şi i-a oferit lui Fătuloiu suma de 50.000 euro şi foloase materiale în sumă de aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care omul de afaceri urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro. "Cu ocazia aceleaşi întâlniri, din 12 noiembrie, Cătălin Chelu i-a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, denunţătorului Dan Valentin Fătuloiu, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţa care derivă din funcţia de secretar de stat în MAI, să intervină pe lângă directorii din conducerea SC Hidroconstrucţia SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale", potrivit DNA.

DNA arăta că, la data de 19 noiembrie 2010, în considerarea acestor promisiuni, Cătălin Chelu i-a remis lui Fătuloiu, cu titlu de mită, suma de peste 212.000 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro), pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. "Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea şi Constantinescu. În vederea confiscării speciale a sumei de peste 212.000 lei, dată cu titlul de mită, precum şi a sumei de 300.000 euro, promisă pentru cumpărarea influenţei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi sume de bani identificate în conturi, aparţinând inculpatului Chelu", mai susţine sursa citată.

La data de 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea celor patru pentru 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru 29 de zile. Ulterior, aceştia au fost eliberaţi din arest. În octombrie 2012, Chelu a fost condamnat de o primă instanţă, Tribunalul Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare plus un an spor de pedeapsă.

Citit 4518 ori Ultima modificare Luni, 08 Septembrie 2014 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.