Cazul de CORUPŢIE Bocăneanu - FCM Dunărea/ Fără dosarul finanţării, banii nu ar fi ajuns la club

Cazul de CORUPŢIE Bocăneanu - FCM Dunărea/ Fără dosarul finanţării, banii nu ar fi ajuns la club
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cel de-al doilea dosar de corupţie al fostului prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au ajuns la concluzia că Fotbal Club Municipal Dunărea nu putea primi cei 970.000 de lei din partea Primăriei fără dosarul finanţării, gruparea având pe cap şi o anchetă penală în plină desfăşurare. Concluzia este expusă pe larg în rechizitoriul DNA.

Din actul de sesizare al celor de la DNA reiese şi faptul că juriştii din Prefectură cunoşteau datoriile clubului, acesta fiind motivul pentru care au privit cu suspiciune hotărârea Consiliului Local, pentru care răspunsul lor a fost categoric: "Nu. Dosar la Poliţie".

Procurorii mai arată că exista o anchetă penală care se referea tocmai la suspiciunea că cineva falsificase documentul primit de la Finanţe. Aceste realităţi au fost ignorate de ex-prefectul de Galaţi, în urma unei întâlniri de circa 20 de minute pe care a avut-o cu Auraş Braşoveanu, reprezentantul FCM Dunărea. Despre această întâlnire, însă, procurorii nu au dat foarte multe amănunte în rechizitoriu.

Hotârârea care permitea finanţarea ilegală

Anchetatorii au explicat că Hotărârea Consiliului Local (HCL) 114, din 5 aprilie 2012, trebuia să aibă ataşat şi dosarul finanţării, "dosar care, potrivit legii, trebuia să se afle în spatele HCL căreia urma să i se acorde aviz de legalitate". Altfel, avizul dat de fostul prefect de Galaţi nu ar fi avut nicio valoare.

Acesta a fost şi motivul pentru care cererea lui Bocăneanu făcută către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi de a i se da dosarul finanţării FCM Dunărea nu a urmat traseul legal. O astfel de solicitare trebuia să aibă şi viza Serviciului Juridic, dar şi semnătura subprefectului. „Pentru a nu se releva interesul său deosebit în solicitarea dosarului FCM Dunărea de la IPJ Galaţi, acolo unde se afla pentru cercetarea unor infracţiuni de fals şi tentativă la înşelăciune în dauna bugetului local al municipiului Galaţi, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a sustras sau a distrus exemplarele de la adresa de solicitare a dosarului de la IPJ Galaţi”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii au mai arătat că Auraş Braşoveanu, cel de-al doilea inculpat din acest dosar de corupţie, a solicitat Consiliului Local o finanţare de 1.226.500 de lei, fiindu-i aprobată în unanimitate de consilieri suma de 970.000 de lei. Ancheta derulată în acest an a  scos la iveală calculele făcute de expertul DNA, potrivit cărora FCM Dunărea avea în 2011 o datorie către bugetul consolidat al statului de 1.426.747 de lei.

"Structurile sportive" datoare la stat nu primesc bani

Procurorii aduc în sprijinul anchetei lor, aflată acum pe masa judecătorilor, Regulamentul aprobat de Consiliul Local în martie 2011, care se referă chiar la finanţarea de la bugetul local a unor activităţi desfăşurate de structurile sportive. Astfel, „forul legislativ al Galaţiului” a impus condiţia ca aceste „structuri sportive” „să nu aibă obligaţii de plată exigibile privind impozitele şi taxele către stat, precum şi contribuţiile către asigurările de stat”. Practic, de aici a plecat falsul în baza căruia FCM Dunărea a primit suma dei circa un milion de lei din bani publici. Date fiind datoriile la buget şi având în mână o adresă care dovedea debitul clubului, la dosarul finanţării a apărut actul de la Finanţe falsificat, din care dispăruse o datorie de 675.745 de lei. Interesant este că procurorii nu au reuşit să afle cine a făcut acest fals, motiv pentru care la Parchetul Judecătoriei se va deschide o anchetă în acest sens.

Aviz de legalitate şi pentru alte hotărâri

De asemenea, un alt capitol al rechizitoriului este legat de modul în care fostul prefect a trecut peste recomandarea juriştilor instituţiei, care au menţionat pe HCL cu pricina faptul că nu poate fi dat avizul de legalitate din cauza unui dosar penal. Unul dintre martori a povestit cum adresa către Primărie, prin care instituţia era înştiinţată cu privire la avizul de legalitate al HCL 114, nu a urmat cursul legal, Bocăneanu cerându-i să nu mai treacă pe la ceilalţi factori de decizie, ci să vină direct la el. Martorul a explicat că a mai fost pus de inculpat „să procedeze de aceeaşi manieră şi în ceea ce priveşte alte hotărâri al UAT Galaţi”. Rămâne să vedem dacă, în viitorul apropiat, DNA Galaţi va scoate la iveală şi alte hotărâri de Consiliu Local care au primit aviz de legalitate deşi nu erau tocmai în regulă.

Citeşte şi: UPDATE/ Fostul prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, REŢINUT DIN NOU

Citit 1241 ori Ultima modificare Luni, 29 Decembrie 2014 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.