Tribunalul a decis FALIMENTUL Apaterm! Situaţia CĂLDURII şi a APEI CALDE din Galaţi se complică

Tribunalul a decis FALIMENTUL Apaterm! Situaţia CĂLDURII şi a APEI CALDE din Galaţi se complică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tribunalul Galaţi a decis, joi, 15 ianuarie, pentru a doua oară, că Apaterm nu este capabilă să se reorganizeze şi a decis intrarea în faliment a distribuitorului de apă caldă şi căldură. Decizia a fost luată de un magistrat care are dosarul pe masa lui din anul 2011 şi a observat întregul parcurs economic al societăţii pe care a trimis-o acum, din nou, în faliment.

Judecătorul a desemnat ca lichidator al Apaterm, firma Insol SPRL, filiala Galaţi, care provine din primul lichidator al Apaterm, Insol SPRL Constanţa, societate care între timp şi-a făcut filială şi în oraşul nostru şi care a apărut în ecuaţie pe 15 noiembrie 2011, când Apaterm a intrat prima oară în faliment.

Ieri, 15 ianuarie, magistratul a dispus, din nou, dizolvarea societăţii care dă căldură oraşului şi a fixat termenul de 10 februarie pentru predarea gestiunii firmei către lichidator. Trebuie menţionat şi faptul că, deşi are cale de atac, sentinţa este totuşi executorie, adică poate fi pusă în practică imediat. "Dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare", se arată în decizia judecătorească. Cei interesaţi pot face recurs în şapte zile după ce soluţia le-a fost comunicată la sediu.

De aproape patru ani, de când se plimbă prin sălile de judecată, "dosarul căldurii" a avut parte de o serie de întâmplări care nu par să aibă vreo logică. Cererea de recunoaştere a insolvenţei a fost înregistrată la Tribunalul Galaţi, în mai 2011, sub mandatul directorului de atunci, George Cubasa. Atunci, oamenii abilitaţi să ducă lupta în instanţă au scris negru pe alb în cererea lor că, din 2008, Apaterm a înregistrat dificultăţi în încasarea banilor pentru energia termică livrată gălăţenilor. Apaterm recunoştea că a intrat astfel în incapacitatea de a-şi mai plăti furnizorii. Se mai vorbea atunci de o datorie cumulată de circa 392.493.663 de lei, pe care Apaterm nu mai avea puterea de a o achita. Societatea dorea să i se recunoască insolvenţa şi să intre în reorganizare. Asta presupunea o oarecare relaxare financiară, în sensul că încetau toate executările silite făcute de cei cărora le datora bani şi nici nu mai putea fi târâtă în alte procese. Apaterm a dorit ca Rominsolv să se ocupe de reorganizarea sa. Rominsolv este o firmă puternică, recunoscută printre profesioniştii din branşă, care îl are în frunte pe Gheorghe Piperea, cunoscut pentru lupta sa cu băncile într-o serie de "procese-mamut".

Acum patru ani, Apaterm îşi recunoştea neputinţa

În vara lui 2011, instanţa a recunoscut insolvenţa Apaterm, a băgat societatea în reorganizare şi i-a acceptat şi administratorul judiciar, pe Rominsolv. Planul de reorganizare adoptat a fost însă unul surprinzător, printr-un amănunt care profesioniştilor le-a stârnit multe semne de întrebare. Electrocentrale (CET) Galaţi, principalul creditor al Apaterm, societate căreia i se datorau circa 340 de milioane de lei, a fost trecută cu zero lei ca sumă pe care trebuia să  o primească. Mulţi au spus că acest lucru poate fi un motiv pentru ca judecătorul să trimită Apaterm în faliment. Această decizie s-a şi luat, pe 15 noiembrie 2011, iar magistratul şi-a bazat hotărârea, printre altele, şi pe această realitate. Tot magistratul a numit ca lichidator al Apaterm firma Insol SPRL Constanţa.

Cum era de aşteptat, Apaterm a atacat decizia la Curtea de Apel Galaţi, calea de atac judecându-se pe tot parcursul anului 2012. Reprezentanţii CET au solicitat strămutarea procesului, după ce în sala de judecată au recuzat-o pe şefa completului, pe motiv că este soţia unui marcant membru al PSD, partid care ar controla societatea de distribuire a apei calde şi căldurii. Înalta Curte a trimis atunci procesul la Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii bucureşteni au hotărât, pe 30 ianuarie 2013, că Apaterm poate să intre în reorganizare şi au admis planul prin care CET Galaţi avea de primit zero lei, ştergând astfel o datorie istorică de circa 340 de milioane de lei.

Anul trecut, după ce dosarul s-a întors la Tribunal, pe masa aceluiaşi judecător care decisese iniţial falimentul, Electrocentrale a mai făcut o încercare de a băga în lichidare Apaterm. Se întâmpla pe 15 octombrie 2013, când Tribunalul a respins solicitarea. De la acel moment, s-a mers pe ideea reorganizării până ieri, când Apaterm a intrat din nou în faliment.

Mai citiţi şi: Surprize - surprize pentru Apaterm! FALIMENTUL poate veni de la Bucureşti

Citit 5192 ori Ultima modificare Vineri, 16 Ianuarie 2015 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.