Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

* Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice, aflat în dezbatere publică, poate însemna începutul sfârşitului pentru Apaterm


Societatea locală de termoficare, Apaterm, îşi poate găsi sfârşitul prin intermediul legii. Practic, clienţii bun-platnici obligaţi să stea în frig din cauza datornicilor vor putea opta pentru debranşarea totală a blocului de la sistemul centralizat de încălzire, chiar dacă acest bloc este cuprins într-una dintre zonele unitare. Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului României a postat pe site-ul propriu noul Plan Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice, plan ce propune ca, până în 2020, proprietarii să poată opta cum vor să se încălzească. „Persoanele interesate pot trimite în scris, până la data de 26 septembrie 2014, inclusiv, propuneri, sugestii şi opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de Hotărâre a Guvernului la adresa Departamentului pentru Energie din Splaiul Independenţei nr. 202 E, sector 6, Bucureşti sau pe adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., la numărul de telefon: 021.407.9950 sau la faxul Direcţiei Generale Energie şi Mediu cu numărul 021.316.70.11, în atenţia doamnei Daniela Bouleanu”, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul instituţiei.

Sistemul centralizat este pe ducă

Inclusiv Guvernul recunoaşte că sistemul centralizat de încălzire, în actuala sa formă, nu mai este rentabil. Practic, proprietarii de apartamente vor fi nevoiţi să opteze pentru unul dintre sistemele de încălzire, în timp ce societăţile ce se ocupă de furnizarea centralizată a energiei termice vor trebui să contorizeze, individual, fiecare consumator. Acest lucru urmează să fie legiferat până în anul 2020. „Principala provocare pentru sistemele de contorizare la energia termică este că multe blocuri au, de obicei, câteva apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare şi câteva cu centrale de încălzire de apartament pe gaze. Legislaţia actuală permite acest lucru. Dar aceasta duce la inegalităţi privind distribuirea costurilor în rândul consumatorilor individuali. Este de aşteptat să aibă loc schimbări de reglementare care să îi constrângă pe toţi consumatorii dintr-o clădire să opteze pentru una dintre cele două variante: fie să folosească propriile centrale de încălzire de apartament pe gaze, fie să fie toţi conectaţi la sistemul centralizat de termoficare. Cea de-a doua opţiune va crea nevoia de creştere a transparenţei contorizării consumului, ceea ce va duce, implicit, la nevoia de instalare a contoarelor pasante [individuale n.r.]”, se arată pe site-ul Guvernului României.

Fără investiţii, Apaterm dispare

Practic, Apatermul va fi nevoit să facă noi investiţii, dacă îşi va dori să mai păstreze şi clienţii actuali. Pe de altă parte, chiar potrivit şefului ANRE, această nouă lege nu va putea fi aplicată retroactiv, în concluzie, cei care şi-au pus deja centrale termice de apartament până la intrarea în vigoare a noilor normative nu vor putea fi obligaţi să se rebranşeze la sistem. Avantajul, mai ales pentru blocurile bun-platnice din Galaţi, ar fi acela că vor putea renunţa la serviciile celor de la Apaterm, indiferent de zona în care se află.
Nu numai la Galaţi situaţia sistemului centralizat de încălzire a fost una dezastruoasă, ci şi la nivel naţional. „În ceea ce priveşte cantităţile anuale de energie termică distribuită, în perioada 2007 – 2012, acestea au avut un caracter permanent descendent, datorat, pe de o parte condiţiilor climatice care au condus la creşterea temperaturilor exterioare şi, pe de altă parte numărului de consumatori debranşaţi”, se arată în comunicatul remis de Guvern. La 31 mai 2014, 1,3 milioane de apartamente mai erau legate la sistemul centralizat de încălzire, din care jumătate în Bucureşti.
La Galaţi, datele oficiale spun că, în acest moment ar mai exista 63.000 de apartamente legate la sistemul centralizat de încălzire, în timp ce datele neoficiale indică o cifră situată în jurul valorii de 50.000 de apartamente.

Citit 4409 ori Ultima modificare Marți, 23 Septembrie 2014 16:59

6 comentarii

 • postat de IC Joi, 25 Septembrie 2014 09:09 5.13.205.*** Link la comentariu
  1
  2

  @anti-psd , ai auzit de automatizari ,de supraveghere si comanda de la distanta a sistemelor de utilitati mai mult sau mai putin centralizate . Numarul de angajati si de sefi ,respectiv salariile acestora au adus Apatermul in faliment .. Au tot crescut adaosul la pretul Gcal pana nu a mai putut fi suportat de majoritatea propietarilor de apartamente .Regret dar drumul este fara intoarcere ,adio sistem hypercentralizat de incalzire ,poate doar in Bucuresti oras in care se subventioneaza in nesimtire caldura ,oare pana cand ? Apaterm era de mult istorie daca administratiile locale si guver nele,care sau perindat de-a lungul timpului ,nu-i dadeau subventii din banii contribuabililor (ce bine si normal ar fi fost).
  Mai intreb inca o data ,poate ma lamureste cineva ,de ce in programul de stergere a dobanzilor ca urmare a platii datoriie de baza ,nu sunt cuprinsi si cei cu centrale (pusi la plata abuziv conform Ordinului ANRSC 343/2010) si cei cu datorii sub 1000 lei ?

  Raportează
 • postat de anti-psd Miercuri, 24 Septembrie 2014 21:53 5.13.235.*** Link la comentariu
  1
  3

  Pentru falimentul CET si Apaterm, pentru pierderea locurilor de munca in numar de aprox1200 , intr-un oras plin de someri(locul 2 la nivel national), pesti, hoti, ciobani etc multumiti-i "maestrului" cap de minge.Aceasta nulitate de om care s-a aruncat ca o "usuratica" in bratele comunistilor aflati la putere, a stricat venirea unui super investitor:ROMGAZ MEDIAS.Prin venirea Romgazului se unea CET si APATERM , se faceau investitii atat in tehnologie cat si in magistralele de distributie scazand pierderile(Romgaz avand o mare putere financiara), aveam sansa sa avem un sistem centralizat de calitate(asa cum este considerat in multe tari occidentale sau in tarile nordice).Dar acest mascarici iubitor de borduri, floricele si spectacole a stricat aceasta afacere laudandu-se ca el face motoare termice.Nici motoare termice nu s-au vazut , dar in scurt timp nici vreo 1200 locuri de munca platite decent nu vor mai fi.

  Raportează
 • postat de pentru marius stanica Miercuri, 24 Septembrie 2014 11:20 86.34.187.*** Link la comentariu
  0
  11

  mai omule, am impresia ca tu tot postezi doar pentru ca nu ai ce face!
  Citeste in articol si nu mai induce idei gresite, sa nu le spun altfel:
  "această nouă lege nu va putea fi aplicată retroactiv, în concluzie, cei care şi-au pus deja centrale termice de apartament până la intrarea în vigoare a noilor normative nu vor putea fi obligaţi să se rebranşeze la sistem"

  Raportează
 • postat de HAI , SA FIM ..... CORECTI !!!!! Miercuri, 24 Septembrie 2014 09:05 84.117.45.*** Link la comentariu
  0
  11

  Inainte de a comenta acest proiect de doi bani , aflat in dezbatere publica de mai bine de un an........

  STIMATA REDACTIE

  Vreau sa stiu , de ce intre orele 0,00 si 4,00 in aceasta dimineata ati sters articolul " Prefectul Galatiului - Ma indoiesc ca vom avea caldura la iarna "

  - Cenzurati opiniile Prefectului ?

  - Prefectul insusi , urechit de sefi v-a cerut sa-l retrageti , ca nu da bine oparere defetista dar corecta, in fata " prostimii platitoare " galatene.

  Daca cea de a doua varianta este reala , de ce v-ati batut joc de Prefect , lasandu-i " gafa " sa se lafaie la Articole sjmjlare scrise de Liviu Ghinea ?

  SE CUNOASTE CA SUSNUMITUL NU ARE UN OM CARE SA-I APERE SPATELE

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Miercuri, 24 Septembrie 2014 09:02 213.218.53.*** Link la comentariu
  1
  9

  Exista zone (vezi cartierul de peste Siret) cu centrala pentru bloc si care tot in faliment a ajuns.

  Si astia care fac legi pentru noi viseaza niste aberatii.

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Miercuri, 24 Septembrie 2014 09:01 213.218.53.*** Link la comentariu
  4
  9

  " fie să folosească propriile centrale de încălzire de apartament pe gaze, fie să fie toţi conectaţi la sistemul centralizat de termoficare. "

  Sa zicem ca avem un caz ipotetic de asociatie - bloc cu 60% legati la sistemul centralizat si 40% cu centrale.

  Si se voteaza pentru Apaterm, ca deh, sunt 60%.

  Cum o sa forteze asociatia de proprietari si Apaterm ca cei cu centrale sa isi dea jos centralele si sa isi taie racordurile orizontale (din apartament) si sa le lege inapoi de racordurile verticale (ale Apaterm) ???

  Asta dupa ce au platit bani (la supra pret , putin zis) pentru debransare (ca hartie) si debransarea in sine.

  mmmm.. .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.