Războiul nervilor/ ACHITĂRI în dosarele de CORUPŢIE instrumentate de DNA Galaţi

Războiul nervilor/ ACHITĂRI în dosarele de CORUPŢIE instrumentate de DNA Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O serie de inculpaţi din dosarele de corupţie instrumentate de procurorii DNA Galaţi s-au ales cu achitări date de primele instanţe. Acolo unde apar achitări pentru că faptele nu există, automat nu mai poate fi luat în discuţie nici vreun prejudiciu, iar toate cheltuielile făcute cu ancheta penală şi cercetarea judecătorească rămân în sarcina statului.

Noile reguli spun că nu mai există decât o singură cale de atac, motiv pentru care, în faţa celei de-a doua instanţe, cei interesaţi au dreptul să aducă probe şi să-şi susţină pledoariile exact ca într-un proces obişnuit. Până acum, vechiul Cod penal arăta că în calea de atac nu se mai puteau aduce probe, mai exact fondul problemei penale nu mai putea fi atins.

Astfel, procurorii încearcă acum să dovedească faptul că achitările nu-şi au locul în dosarele instrumentate la Serviciul Teritorial Anticorupţie Galaţi. Cum acest lucru încă nu s-a dovedit, ne limităm doar la prezentarea pe scurt a dosarelor în care primele instanţe au decis că faptele de corupţie nu există.

Dosarul fostului şef al Parchetului Judecătoriei

O achitare importantă a fost dată pentru faptele de corupţie ce i-au fost imputate de procurorii DNA fostului şef al Parchetului Judecătoriei Galaţi, Costache Roşca. În aprilie 2012, Roşca a fost trimis în judecată, alături de fosta sa soţie, de cei de la DNA. Costache Roşca a fost acuzat atât de fals în declaraţii, cât şi de luare de mită şi spălare de bani.

Procurorii au arătat că, în 2008, Roşca ar fi luat o mită de 136.000 de lei, pe care ar fi mascat-o prin vânzarea unui apartament. Banii i-ar fi fost daţi de un denunţător care avea afaceri la halda de zgură şi care a încercat să scape de concurenţi prin fabricarea unor dosare penale. De fapt, asta i-ar fi cerut lui Roşca, susţin anchetatorii. Pentru că trebuia să-şi justifice banii, Roşca ar fi cumpărat apartamentul dat de Primărie ca locuinţă de serviciu, după ce în prealabil a dat o declaraţie la notar că nu deţine nicio proprietate, deşi soţii Roşca aveau două apartamente în Buzău. După ce a cumpărat locuinţa de la Primărie, i-a vândut-o denunţătorului său, trecând în declaraţia sa de avere că preţul tranzacţiei a fost de 300.000 de lei. Procurorii au susţinut că preţul real al vânzării ar fi fost 162.000 de lei, restul fiind mita pe care afaceristul i-a dat-o.

Drept urmare, în 2012, soţii Roşca au fost daţi pe mâna judecătorilor. Fostul prim procuror a cerut şi a obţinut strămutarea procesului său, de la Galaţi la Curtea de Apel Constanţa. Aici, în iunie 2014, judecătorii l-au achitat pe Roşca pentru faptele de corupţie, păstrând doar falsul în declaraţii, pentru care i-au dat şi lui, şi fostei sale soţii, opt luni cu suspendare.

DNA a atacat decizia la Curtea Supremă, unde deocamdată procesul este în plină desfăşurare, următorul termen fiind programat pe 27 martie.

Roşca este inculpat şi într-un alt dosar de renume, cel legat de Aviasan, mai exact de modul în care 40 de hectare de teren au ajuns din proprietatea statului în patrimoniul unei firme, care apoi le-a vândut mai multor persoane.

Ancheta legată de vila "Stejarul"

O altă achitare într-un proces al procurorilor DNA Galaţi este cea din dosarul fostei şefe de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret, Simona Gampe Crăciunescu. Ea a fost acuzată că a dat un contract de lucrări pe bani publici, care ar fi ajuns printr-o „schemă penală” în buzunarul unui prieten al său. Contractul era cel de reabilitare a vilei "Stejarul" din Centrul de Agrement Gârboavele. DNA a stabilit că prejudicul ar fi fost aici de 335.186 de lei.

Alături de Simona Gampe Crăciunescu au mai fost trimişi în judecată alţi trei inculpaţi. Unul a decedat pe parcursul procesului care s-a desfăşurat la Tribunalul Galaţi, motiv pentru care judecătorii au încetat cercetarea în cazul său. Ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi, judecătorii arătând că faptele nu există.

Acum, lupta se desfăşoară la Curtea de Apel, unde procurorii DNA Galaţi au cerut şi au obţinut audierea a şapte martori. Următorul termen este pe 16 aprilie şi rămâne de văzut dacă achitarea dată de Tribunal va fi păstrată de instanţa de control.

Poate cel mai renumit dintre scandalurile de corupţie din Galaţi este cel legat de numele fostului şef al Parchetului Curţii de Apel, Dinu Gâlcă. Acesta a decedat în timpul procesului, astfel că toate acuzaţiile care i-au fost aduse au încetat din acest motiv, nu pentru că un judecător a decis în privinţa nevinovăţiei sale. Nu acelaşi lucru se poate spune despre colegii săi de dosar, nouă la număr, care au primit achitări din partea Curţii de Apel Iaşi, care a decis astfel "stingerea acţiunii penale". Procesul continuă acum la Curtea Supremă.


CITEŞTE ŞI: Un gălăţean a ÎNVINS STATUL în instanţă/ 100.000 de lei - COSTUL unei ERORI judiciare

Citit 4198 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2015 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.