A ÎMPUŞCAT UN OM şi este LIBER. Dosarul fostului comisar Ion Andrei bate pasul pe loc

A ÎMPUŞCAT UN OM şi este LIBER. Dosarul fostului comisar Ion Andrei bate pasul pe loc
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Un raport de expertiză criminalistică ţine în loc dosarul fostului comisar şef de poliţie din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări - Serviciul Imigrări Galaţi, Ion Andrei. Acesta a fost trimis în judecată anul trecut, fiind acuzat de ucidere din culpă, braconaj şi uz fără drept de armă, iar de atunci dosarul lui bate pasul pe loc la Judecătoria Târgu Bujor, fiind acordate nu mai puţin de cinci termene pentru a se depune la dosar respectivul raport criminalistic.

Ion Andrei a intrat în atenţia anchetatorilor după ce, pe 28 iunie 2012, un bărbat din Tecuci, Cristian Lovin, şi-a pierdut viaţa în incinta fermei piscicole „Maţa-Rădeanu”.

Pescuit pe baltă, finalizat cu împuşcături

Cristian Lovin a mers la ferma „Maţa Rădeanu”, însoţit de un prieten, pentru a pescui. După ce s-au instalat, pe mal, la pescuit, pe baltă şi-a făcut apariţia, dinspre fermă, o barcă cu doi bărbaţi, unul dintre ei fiind comisarul Ion Andrei. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, cei doi bărbaţi din barcă erau înarmaţi, Ion Andrei având o carabină cu glonţ, cu cinci cartuşe în încărcător, iar însoţitorul său o armă cu alice şi trei cartuşe.

Prietenul lui Cristian Lovin a auzit mai multe focuri de armă, fără a le putea spune anchetatorilor dacă au fost trase de cei doi ocupanţi ai bărcii, după care a observat că mijlocul de transport a dispărut după un pâlc de stuf, de unde s-au auzit alte împuşcături.

La scurt timp, Cristian i-a spus prietenului său că a fost împuşcat, după care şi-a pierdut cunoştinţa şi a căzut la pământ. Speriat, bărbatul a încercat să-i acorde rănitului primul ajutor, fără succes însă, după care a mers să-l anunţe pe proprietarul bălţii de cele întâmplate. Acesta a anunţat incidentul la numărul unic de urgenţă 112 şi, gândindu-se că ar fi existat posibilitatea ca Ion Andrei să-l fi împuşcat pe pescar, l-a chemat la mal.

Deces fără urme de împuşcătură

După un nou apel la 112, la faţa locului a ajuns un echipaj al ambulanţei, iar asistenta „a constatat decesul victimei, fără să stabilească însă un diagnostic, deoarece nu avea această competenţă”, se arată în rechizitoriul procurorilor, care menţionează şi faptul că pe corpul victimei nu au fost observate urme de sânge.

La ferma piscicolă a ajuns şi un poliţist, dar şi fratele victimei, Dumitru Lovin. „În urma examinării vizuale a cadavrului victimei, lucrătorul de poliţie nu a constatat urme de violenţă. Dumitru Lovin a fost îndrumat de către lucrătorul de poliţie să solicite eliberarea certificatului de deces, acesta „crezând că fratele meu murise de infarct”. Dumitru Lovin a luat cadavrul victimei, l-a urcat într-un autoturism şi a mers la un dispensar din comuna Cavadineşti, în vederea eliberării certificatului constatator al decesului”, arată anchetatorii.

Fals în acte

Certificator constatator al decesului emis pe numele lui Cristian Lovin a fost eliberat de medicul din comuna Cavadineşti, la solicitarea poliţistului, fără ca medicul să vadă cadavrul. "În cuprinsul certificatului constatator al decesului s-au consemnat următoarele: „stop cardio-respirator, infarct miocardic acut, cardiopatie ischemică cronică, accident vascular cerebral”, data eliberării fiind 28.06.2012."

Pe baza acestui înscris, familia Lovin a încercat să obţină, de la Primăria Cavadineşti, certificatul de deces şi adeverinţa de înhumare. Actele nu le-au putut fi eliberate pentru că între deces şi eliberarea certificatului constatator nu trecuseră încă 24 de ore. Astfel, medicul din comună a schimbat imediat data de pe certificatul constatator, declarând că acesta a fost eliberat pe 29 iunie, adică o zi mai târziu decât în realitate. Ulterior, tot cu data de 29 iunie, a fost eliberat şi certificatul de deces, în ciuda faptului că acesta a fost ridicat din Primărie pe data de 28 iunie.

Ajunşi acasă cu trupul neînsufleţit al lui Cristian, cei din familia Lovin au început pregătirile de înmormântare. "La momentul la care victima a fost dezbrăcată, pe corpul acesteia au fost observate urme de sânge, moment în care au fost anunţate organele de poliţie din oraşul Tecuci. Ulterior, victima a fost transportată la Serviciul de Medicină Legală Galaţi, în vederea efectuării necropsiei", mai precizează procurorii.

Raport de expertiză efectuat în timpul anchetei

Imediat după efectuarea necropsiei, medicii legişti au stabilit că moartea lui Cristian Lovin a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardiorespiratorii acute consecutive plăgii împuşcate.

Astfel organele de anchetă au ridicat armele şi muniţia lui Ion Andrei, care au fost supuse unor expertize, care acum ţine pasul pe loc procesul din instanţă. "Dincolo de caracterul de probabilitate indus de către raportul de expertiză balistică, celelalte elemente probatorii ale cauzei permit concluzia că inculpatul Andrei Ion este cel care a tras cu arma de foc letală asupra victimei Lovin Cristian, producându-i decesul", se mai arată în rechizitoriu.

Astfel, Ion Andrei, care a recunoscut în faţa anchetatorilor că a tras cu arma pentru a speria un stol de pelicani, fără a avea însă vizibilitate asupra digului, a fost trimis în judecată de procurorii gălăţeni, în stare de libertate, urmând ca instanţa de judecată să decidă care este pedeapsa care i se cuvine pentru cele trei infracţiuni săvârşite.

Fotomontaj arhivă VL

Citit 6595 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 18:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.