MEDICUL ACUZAT de luare de mită - ARESTAT la domiciliu, dar LIBER să meargă la muncă

MEDICUL ACUZAT de luare de mită - ARESTAT la domiciliu, dar LIBER să meargă la muncă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat ancheta în dosarul în care medicul urolog Dumitru Ţuţa a fost reţinut pentru luare de mită. Medicul gălăţean a fost reţinut pentru 24 de ore pe data de 9 iulie, după ce anchetatorii l-au prins în flagrant luând mită. În aceeaşi zi, procurorii au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă pentru Dumitru Ţuţa, dar judecătorii au decis că medicul poate fi cercetat în arest la domiciliu.

Dosarul său a ajuns pe masa magistraţilor chiar la finalul lunii iulie şi, după ce a fost discutat în camera preliminară, s-a constatat „legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul Ţuţa Dumitru, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, se precizează pe site-ul Tribunalului Galaţi. În aceeaşi şedinţă, judecătorii au decis şi prelungirea măsurii preventive şi au stabilit regulile pe care medicul trebuie să le respecte.

Ciudat este faptul că Dumitru Ţuţa va avea voie să îşi părăsească domiciliul nu doar pentru a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat, ci şi pentru a merge la muncă. "Admite cererea formulată de inculpat, în sensul că permite inculpatului Ţuţa Dumitru să părăsească imobilul în care locuieşte în zilele de luni până joi ale fiecărei săptămâni, între orele 12,00 - 16,00, în vederea prezentării acestuia la/de la locul de muncă, din cadrul SC Centrul Regional Medicina Muncii SRL/ SC Clinica Real Med", se mai arată în încheierea de şedinţă publicată pe site-ul Tribunalului Galaţi.

Dumitru Ţuţa va ajunge din nou în faţa judecătorilor pe 20 august, când se va verifica din nou legalitatea şi temeinicia arestului la domiciliu. Până atunci, însă, medicul urolog nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau cu membrii familiei acesteia, precum şi cu martorii din dosar.

A refuzat 300 de lei

Dumitru Ţuţa a ajuns în atenţia procurorilor gălăţeni în urma unui denunţ depus de o persoană care avea o rudă internată în secţia de Urologie  a Spitalului Judeţean din Galaţi. Astfel, anchetatorii au aflat că denunţătoarea a vrut să îi ofere medicului suma de 300 de lei, dar acesta nu a fost mulţumit cu aceşti bani. "M-am dus la cabinetului medicului (Dumitru Ţuţa - n.r.) şi am vrut să-i dau 300 de lei pentru operaţia soţului meu. Când a văzut banii, doctorul mi-a spus că nici nu se discută. M-a ameninţat că mi-l trimite la Tulcea pentru operaţie. Speriată, am început să plâng. Printre lacrimi, i-am spus că sunt o simplă femeie de la ţară, că am doi copii de crescut. Atunci, mi-a zis: "Hai mă, nu mă lua tu pe mine cu de astea!". L-am întrebat atunci câţi bani vrea. Nu mi-a spus o sumă exactă, ci doar să mă interesez", a povestit femeia care l-a denunţat pe medic.

Speriată, femeia şi-a suntan rudele şi le-a cerut ajutorul. A fost sfătuită să meargă la conducerea spitalului, pentru a semnala această situaţie. "Am insistat la secretariat să intru la doamna directoare. Între timp, a venit şi juristul. Le-am spus şi lor ce mi-a cerut medicul. Atunci, mi-au dat şi am scris o plângere, după care am plecat să prind bacul. Chiar înainte să urc pe bac, am primit un telefon de la poliţie, în care mi s-a spus cum să procedez. A doua zi de dimineaţă, m-am dus în cabinetul medicului, care m-a întâmpinat spunându-mi că l-am trezit. I-am zis că am venit să-i aduc banii, de care am făcut rost după ce am vândut calul şi căruţa. Râzând, doctorul Ţuţa mi-a spus că mai bine îi aduceam lui calul, să-l călărească. Vorbea mai mult cu "bă" şi cu "mă", nu puteai să ai o discuţie ca de la om la om cu el. I-am lăsat plicul cu bani pe birou şi am ieşit", ne-a mai povestit femeia.

S-a trezit cu procurorii în cabinet

Imediat după ce denunţătoarea a ieşit din cabin, medical urolog a primit vizita procurorilor. Aceştia au găsit plicul cu banii marcaţi, motiv pentru care l-au dus pe Dumitru Ţuţa la audieri. Înainte de a ajunge în faţa judecătorilor, care urmau să se pronunţe dacă îl arestează sau nu, Ţuţa a declarat în faţa jurnaliştilor că vrea să lase instanţa să îşi facă treaba.

"Să lăsăm instanţa să îşi spună cuvântul. Nu spun nici că sunt vinovat, nici că sunt nevinovat, deşi ştiu adevărul", a spus medicul urolog, la intrarea în Palatul de Justiţie.

Potrivit anchetatorilor, pentru fapta sa, medicul riscă să stea la închisoare între trei şi zece ani.

Citit 2933 ori Ultima modificare Sâmbătă, 08 August 2015 10:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.