Peste o sută de persoane, ACUZATE de trafic de DROGURI - pe parcursul anului 2015

Peste o sută de persoane, ACUZATE de trafic de DROGURI - pe parcursul anului 2015
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Începutul anului 2015 a fost marcat de un fenomen extrem de grav, căruia i-au căzut victime foarte mulţi tineri. Este vorba despre traficul de etnobotanice, fenomen ce le-a atras imediat atenţia anchetatorilor gălăţeni. Medicii au tras şi ei un semnal de alarmă, după ce, doar în luna ianuarie, aproximativ 70 de tineri au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, cinci dintre ei fiind în comă. Numărul internărilor a variat de la lună la lună, scăzând simţitor după acţiunile de amploare desfăşuratate de poliţiştii şi procurorii DIICOT Galaţi.

Acţiunile anchetatorilor nu au rămas fără rezultat, traficanţii de etnobotanice şi de droguri de mare risc fiind prinşi, fie în flagrant, fie în urma unor percheziţii domiciliare, mulţi dintre ei  ajungând chiar după gratii.

Mai mulţi inculpaţi decât anul trecut

Procurorii DIICOT Galaţi, ajutaţi de poliţişti, au reuşit să destructureze mai multe gruprui infracţionale organizate, specializate în traficul de droguri, atât intern, cât şi internaţional. În urma acţiunilor, peste 100 de persoane s-au ales cu dosare penale, aici fiind incluşi şi o parte dintre consumatorii de droguri. Câteva dintre anchetele penale începute au fost şi finalizate, fiind trimise deja către instanţele de judecată pentru ca vinovaţii să îşi primească pedepsele.

Astfel, DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, unde sunt incluse şi cele două birouri din Brăila şi Vrancea, au finalizat, în primele 11 luni ale anului 2015, 28 de dosare penale, prin care au fost trimişi în judecată 112 inculpaţi. Dintre aceştia, 63 erau în arest preventiv în momentul în care dosarele au fost trimise la instanţă. Acestor dosare li se mai adaugă cinci, în care inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri, aceştia urmând să primească, cel mai probabil, pedepse mai mici decât cele prevăzute de lege.

Strict pentru municipiul Galaţi, procurorii se pot lăuda că au finalizat nouă rechizitorii privind traficul de droguri, trimiţând în judecată 45 de inculpaţi, 15 dintre ei în stare de arest preventiv.

Comparativ cu anul 2014, numărul rechizitoriilor a crescut semnificativ. Conform raportului de activitate al DIICOT pe anul 2014, Serviciul Teritorial Galaţi a finalizat 17 rechizitorii (opt în Galaţi), trimiţând în judecată 77 de inculpaţi (40 dintre ei în stare de arest preventiv), 41 dintre ei fiind gălăţeni (23 de arestaţi preventiv). Acestora li se adaugă trei acorduri de recunoaştere.

Prima acţiune, în luna ianuarie

Procurorii DIICOT şi poliţiştii BCCO Galaţi au organizat, încă din luna ianuarie, o amplă acţiune în vederea depistării traficanţilor de etnobotanice care au făcut atât de multe victime printre tinerii oraşului. La vremeea respectivă, oamenii legii au făcut 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea, iar 90 de persoane au fost duse la audieri.

Într-un comunicat al DIICOT se arăta că „există suspiciuni că membrii grupării au produs importante cantităţi de „produse etnobotanice”, prin impregnarea unor substanţe cu efect psihoactiv în produse ce pot fi consumate prin inhalare ori prizare, ulterior acestea fiind  oferite spre vânzare către diferiţi consumatori (în special tineri)". O mare parte a persoanelor care au consumat astfel de substanţe au avut nevoie de îngrijiri medicale în regim de urgenţă.

În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat, în vederea confiscării, mari cantităţi de produse cu efect psihoactiv, dar şi importante sume de bani şi telefoane mobile.

Citit 1548 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Decembrie 2015 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.