Judecătorii Tribunalului Galaţi au luat o primă decizie în dosarul în care fostul prefect Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie. Alături de Bocăneanu, a fost trimis în judecată şi Auraş Braşoveanu, după ce procurorii DNA au sesizat faptul că FCM Dunărea a primit ilegal de la Primăria Galaţi suma de 970.000 de lei.
Conform deciziei luate de magistraţii Tribunalului Galaţi, fostul prefect a primit o condamnare de trei ani cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Bocăneanu a fost acuzat şi de săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri, dar judecătorii l-au achitat pentru acest capăt de acuzare.
Mai mult, magistraţii i-au interzis lui Cătălin Emanoil Bocăneanu mai multe drepturi, pentru o perioadă de patru ani după executarea pedepsei, printre acestea numărându-se şi drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
O dată cu această condamnare, judecătorii au menţinut şi măsura preventivă a arestului la domiciliu, dispusă faţă de fostul prefect de la începutul acestui an.
Braşoveanu, pedeapsă cu suspendare
Cel de-al doilea inculpat din dosar, Auraş Braşoveanu, nu a scăpat de pedeapsă, dar nu va ajunge după gratii. Astfel, judecătorii au decis ca acesta să fie condamnat la o pedeapsă de un an pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, şi la o pedeapsă de doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. "Contopeşte pedepsele de mai sus, aplică pedeapsa cea mai grea de doi ani închisoare, la care adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând pedeapsa de doi ani şi patru luni închisoare. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de trei ani", se arată pe portalul Tribunalului Galaţi.
Ca şi în cazul lui Bocăneanu, Braşoveanu nu va putea fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, nu va avea voie să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi de a ocupa funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, al unei asociaţii sau fundaţii, pe o perioadă de trei ani. Deşi nu va ajunge după gratii, Braşoveanu va avea de executat 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Liceului cu Program Sportiv Galaţi sau în cadrul Primăriei Municipiului Galaţi.
Decizie anulată, banii înapoi
Judecătorii gălăţeni au anulat adresa nr. 3269/20.06.2012 emisă de Instituţia Prefectului - Judeţul Galaţi, prin care s-a constatat că actul supus controlului întruneşte condiţiile de legalitate, motiv pentru care cei doi inculpaţi au fost obligaţi, în solidar, să plătească suma de 970.000 de lei către Primăria municipiului Galaţi, care s-a constituit parte civilă în dosar. La aceşti bani, se mai adaugă câte 2.000 de lei pe care fiecare inculpat trebzuie să îi achite drept cheltuieli judiciare către stat. În urma acestei setinţe, Bocăneanu va rămâne şi cu sechestru asigurator asupra unui autoturism marca Ford Focus şi asupra garajului pe care îl are în proprietate.
Finaţare controversată
Procurorii DNA Galaţi au arătat faptul că, în luna martie 2012, Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.
Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, Emanoil - Cătălin Bocăneanu, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. “La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august - noiembrie 2012”, menţionau, la vremea respectivă, într-un comunicat, procurorii DNA.
Mai mult, procurorii DNA au arătat faptul că Bocăneanu a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul-verbal având ca obiect predarea - primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv. Şi toate acestea pentru a şterge urmele faptelor sale, pentru care acum a primit trei ani de închisoare cu executare.
Decizia luată de magistraţii Tribunalului Galaţi poate fi atacată cu apel atât de procurorii DNA, cât şi de cei doi inculpaţi.