Fostul PREFECT de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, CONDAMNAT la trei ani cu executare. Aproape un milion de lei trebuie returnaţi PRIMĂRIEI

Fostul PREFECT de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, CONDAMNAT la trei ani cu executare. Aproape un milion de lei trebuie returnaţi PRIMĂRIEI
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Judecătorii Tribunalului Galaţi au luat o primă decizie în dosarul în care fostul prefect Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie. Alături de Bocăneanu, a fost trimis în judecată şi Auraş Braşoveanu, după ce procurorii DNA au sesizat faptul că FCM Dunărea a primit ilegal de la Primăria Galaţi suma de 970.000 de lei.

Conform deciziei luate de magistraţii Tribunalului Galaţi, fostul prefect a primit o condamnare de trei ani cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Bocăneanu a fost acuzat şi de săvârşirea infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri, dar judecătorii l-au achitat pentru acest capăt de acuzare.

Mai mult, magistraţii i-au interzis lui Cătălin Emanoil Bocăneanu mai multe drepturi, pentru o perioadă de patru ani după executarea pedepsei, printre acestea numărându-se şi drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

O dată cu această condamnare, judecătorii au menţinut şi măsura preventivă a arestului la domiciliu, dispusă faţă de fostul prefect de la începutul acestui an.

Braşoveanu, pedeapsă cu suspendare

Cel de-al doilea inculpat din dosar, Auraş Braşoveanu, nu a scăpat de pedeapsă, dar nu va ajunge după gratii. Astfel, judecătorii au decis ca acesta să fie condamnat la o pedeapsă de un an pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, şi la o pedeapsă de doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. "Contopeşte pedepsele de mai sus, aplică pedeapsa cea mai grea de doi ani închisoare, la care adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând pedeapsa de doi ani şi patru luni închisoare. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de trei ani", se arată pe portalul Tribunalului Galaţi.

Ca şi în cazul lui Bocăneanu, Braşoveanu nu va putea fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, nu va avea voie să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi de a ocupa funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, al unei asociaţii sau fundaţii, pe o perioadă de trei ani. Deşi nu va ajunge după gratii, Braşoveanu va avea de executat 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Liceului cu Program Sportiv Galaţi sau în cadrul Primăriei Municipiului Galaţi.

Decizie anulată, banii înapoi

Judecătorii gălăţeni au anulat adresa nr. 3269/20.06.2012 emisă de Instituţia Prefectului - Judeţul Galaţi, prin care s-a constatat că actul supus controlului întruneşte condiţiile de legalitate, motiv pentru care cei doi inculpaţi au fost obligaţi, în solidar, să plătească suma de  970.000 de lei către Primăria municipiului Galaţi, care s-a constituit parte civilă în dosar. La aceşti bani, se mai adaugă câte 2.000 de lei pe care fiecare inculpat trebzuie să îi achite drept cheltuieli judiciare către stat. În urma acestei setinţe, Bocăneanu va rămâne şi cu sechestru asigurator asupra unui autoturism marca Ford Focus şi asupra garajului pe care îl are în proprietate.

Finaţare controversată

Procurorii DNA Galaţi au arătat faptul că, în luna martie 2012, Auraş Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria municipiului Galaţi o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, Emanoil - Cătălin Bocăneanu, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. “La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august - noiembrie 2012”, menţionau, la vremea respectivă, într-un comunicat, procurorii DNA.

Mai mult, procurorii DNA au arătat faptul că Bocăneanu a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul-verbal având ca obiect predarea - primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv. Şi toate acestea pentru a şterge urmele faptelor sale, pentru care acum a primit trei ani de închisoare cu executare.

Decizia luată de magistraţii Tribunalului Galaţi poate fi atacată cu apel atât de procurorii DNA, cât şi de cei doi inculpaţi.

Citit 4594 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Decembrie 2015 00:40

9 comentarii

 • postat de neanvinsa
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 20:28
  79.116.96.***
  ei, dragilor, vedeti ca justitia,DNA-UL ISI FAC TREABA? sa avem incredere ca le va veni randul si celor mai mici din primariile comunale care au prosperat cu pasi ffffrepezi pe "tacerea" celor multi care inca asteapta sa li se acorde atentie si drepturile de proprietate conform constitutiei acestei tari.Poate in viitor faceti diferenta intre cei care va reprezinta si va apara drepturile si parvenitii nesimtiti. Cand votati,nu repetati greselile facute pana acum,pentru ca voi sunteti cei multi care puteti obtine ceea ce vreti .succes si aveti speranta intr-o zi mai luminoasa pentru voi si copiii vostri. sarbatori cu lumina crestina, tuturor.
  2
  3
  Raportează
 • postat de Wittmann
  Miercuri, 16 Decembrie 2015 13:59
  85.120.166.***
  „Judecătorii Tribunalului Galaţi...”

  Au fost mai multi judecatori? Eu stiam ca a fost unul singur.
  5
  1
  Raportează
 • postat de Vrem spitale nu catedrale
  Marți, 15 Decembrie 2015 18:51
  78.97.221.***
  Bratul legii va va ajunge pe toti ! DNA, SRI e cu ochii pe voi coruptilor si hotilor care ati furat tara pana la colaps!
  2
  17
  Raportează
 • postat de BUUUUAHAHAAAA
  Marți, 15 Decembrie 2015 15:00
  193.230.156.***
  PROSTIA SE PLATESTE, PRIETENE! LA FEL SI INGAMFAREA.....daca ma uit atent la tine, te consideri inca un exemplar din asa- numita LUME BUNA. ....si daca ma uit si mai bine, nu esti decat un inchistat, conservator, frustrat si penal pe deasupra. aproape ca mi-e mila de tine...MARE ATENTIE CAND TE APLECI! BUUUUAHAHAAAAAAA
  1
  18
  Raportează
 • postat de Virgil
  Marți, 15 Decembrie 2015 13:07
  109.166.129.***
  Deci peste 7 ani il vedem iar directoras pe la stat? Ca de....se termina pana atunci restrictiile.traiasca PCR!
  1
  18
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 15 Decembrie 2015 09:16
  5.13.244.***
  Mie mi-a placut faza cu sechestrul. Are de platit in solidar aproape 1.000.0000 lei si i s-a instituit sechestru pe un Ford Focus si pe un garaj. Daca Stan demoleaza garajul se transfera sechestrul pe muraturile din garaj?
  1
  32
  Raportează
 • postat de Cum se ajunge prefect
  Marți, 15 Decembrie 2015 09:02
  5.13.241.***
  Este clar ca acest Bocaneanu,a fost lasat de sefii PSD,sa cada in mrejele justitiei.Pana la urma,fiecare trebuie sa raspunda pentru ceea ce face.Insa ma intreb,cum a aparut el in peisajul politic galatean.Ei bine ,Bocaneanu este nepotul lui Sandu Ioan Florentin,fost director general al Combinatului Siderurgic,atunci cand pierderile acestuia erau de un milion de euro pe zi,si cand dl Sandu era si senator PSD,si mare om politic.Odata cu privatizarea combinatului, dl Sandu a fost tras pe linie moarta,insa nepotul Bocaneanu,absolvent a unor facultati pe la Danubius( de fapt diplome cumparate) , a avut numai slujbe bune:consilier juridic in combinat,pana la privatizare si apoi sef pe la institutii bugetare,pana cand a fost numit prefect( bineinteles dupa ce s-au tras sforile,in stil balcanic,dambovitean),si uite asa ,crezand ca are spate ,s-a apucat sa calce in strachini,si sa-si distruga cariera. In rest nimic de comentat ,nu stiu daca vom ajunge vreodata ,sa implementam ceea ce in Occident este o regula elementara: meritocratie.
  2
  27
  Raportează
 • postat de Basil ...
  Marți, 15 Decembrie 2015 02:23
  50.125.230.***
  Acest reprezentant al guvernului este un mic dilentant comparativ cu cele comise de dascalescu, spre exemplu, pentru sportul galatean .Se poate scrie o carte .Sa fi vazut directori de intreprinderi judetene cum transferau catre bazele sportive diverse valori .Sportivi angajati fictiv in 2-3 locuri de munca si remunerati sanatos ,sau studenti la facultati unde treceau examenele raspunzand la 2 intrebari :nr.de bilet si numele .Emanoil a deranjat pe ''cineva ''.spre deosebire de golanii care au furat de la parkul industrial care au protectie inexplicabila.Este ceva specific VOIVODATULUI PROPRIETATE PAPURA.
  5
  21
  Raportează
 • postat de PSD Rules
  Marți, 15 Decembrie 2015 00:26
  5.13.238.***
  Eu am impresia ca daca nu esti hot nu poti fi membru PSD :))))))
  6
  46
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.