BREVIAR JURIDIC/ Schimbarea numelui pe cale administrativă

BREVIAR JURIDIC/ Schimbarea numelui pe cale administrativă
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Schimbarea numelui pe cale administrativă este reglementată de Ordonanţa Guvernului nr.41/2003 privind dobândirea şi schimbarea  pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice (cu modificările şi completările ulterioare).

Potrivit acestui act normativ, cetăţenii români pot obţine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativă a numelui de familie şi a prenumelui sau numai a unuia  dintre acestea, în condiţiile  prevăzute de lege.

Ordonanţa sus - menţionată enumeră cazurile (situaţiile) care justifică schimbarea numelui pe cale administrativă, şi anume:

- când numele este format din expresii indecente, ridicole;

- când persoana în cauză a folosit, în exercitarea profesiei, numele  pe care doreşte să-l obţină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum şi  asupra faptului  că este cunoscută în societate sub acest nume;

- când, din neatenţia ofiţerului de stare civilă ori ca urmare a necunoaşterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate menţiuni greşite în registrele de stare civilă;

- când persoana în cauză are  nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regulă reunite, şi doreşte schimbarea  acestuia;

- când persoana în cauză poartă un nume de familie de provenienţă străină şi solicită să poarte un nume românesc;

- când persoana şi-a schimbat numele de origine străină într-un nume românesc, pe cale administrativă, şi doreşte să revină la numele dobândite la naştere;

- când părinţii şi-au schimbat numele pe cale administrativă, iar copiii  solicită să poarte un nume de familie comun cu al părinţilor lor;

- când soţii au convenit cu ocazia încheierii căsătoriei să poarte numele de familie reunite şi ambii solicită schimbarea acestuia pe cale administrativă, optând pentru numele de familie dobândit la naştere de către unul dintre ei ori să revină fiecare la numele de familie avut anterior căsătoriei etc.

Procedura schimbării numelui se declanşează printr-o cerere care trebuie depusă la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, aflat în  subordinea consiliului local în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul  solicitantul.

De menţionat că această cerere se poate depune personal sau prin împuternicit cu procură specială ori împuternicire avocaţială şi trebuie  să fie însoţită de următoarele acte:

- copii legalizate de pe certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;

- un exemplar al Monitorului Oficial al României (partea a III-a) în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui;

- consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei;

- cazierul judiciar şi cazierul fiscal privind pe solicitant;

- orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.

Cererea de schimbare a numelui se publică, în extras, în Monitorul Oficial al României (partea a III-a), prin grija şi pe cheltuiala solicitantului. Este scutită de publicitate cererea de schimbare a numelui format din expresii indecente, ridicole, ori transformat prin traducere sau în alt mod.

Orice persoană interesată poate să facă opoziţie la cererea formulată, în termen de 30 de zile de la publicarea extrasului. Ulterior, cererea cu actele anexate  se trimite spre soluţionare de către serviciul public local  serviciului public judeţean.

Acest serviciu verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege şi, după analizarea temeiniciei cererii, propune preşedintelui consiliului judeţean emiterea dispoziţiei de admitere sau de respingere a cererii, în termen de 60 de zile de la primirea acesteia.

Dispoziţia de respingere a cererii poate fi contestată de către solicitant în termen de 30 de zile de la comunicare în condiţiile prevăzute de  Legea contenciosului administrativ nr.554/2004.

Reclamaţia prealabilă sesizării instanţei de judecată se adresează Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa persoanelor. În cazul admiterii cererii, persoana căreia i-a fost vătămat un drept sau un interes legitim recunoscut de lege poate solicita la instanţa de contencios administrativ anularea dispoziţiei de schimbare a numelui.

Citit 3862 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2016 19:48