Dosarul fostului rector Emil Constantin, uitat în arhivă

Dosarul fostului rector Emil Constantin, uitat în arhivă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dosarul lui Emil Constantin se umple de praf în arhiva Judecătoriei  * Din aprilie 2008 şi până în iulie 2009 nu s-a întâmplat nimic în acest dosar *

Despre dosarul 3770 din 2008 în care fostul rector al Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, Emil Constantin, şi alte două persoane sunt acuzaţi de deturnare de fonduri Phare, am mai scris în „Viaţa liberă”. Revenim însă pentru că dosarul cu pricina s-a umplut de praf în arhiva de la Judecătoria Galaţi.

Înregistrat pe 4 aprilie 2008, dosarul a avut un ultim termen pe 17 martie 2009, când s-a aprobat cererea cu privire la nelegala constituire a completului de judecată. Astfel, dosarul fostului rector s-a întors în arhivă pentru a fi repartizat, din nou, aleatoriu.

A primit un nou număr, un nou complet de judecată şi un nou termen în mai 2009. Judecătorul care a primit dosarul anul acesta a formulat cerere de abţinere, dar nu i-a fost aprobată. Aşa că a dat termen în iunie, când, surpriză, dosarul a fost amânat până în august din cauză că una dintre părţi nu a fost legal citată în Spania.

Infracţiunile pentru care sunt acuzaţi inculpaţii din dosar, şi anume deturnare de fonduri şi, respectiv, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comisiei Europene sau din bugete administrate de aceasta vor fi, probabil, luate într-o primă discuţie la începutul lunii august.

De ce au ajuns cei trei să fie învinuiţi

Pe 29 noiembrie 2002 a fost încheiat un contract de grant între Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, în calitate de autoritate contractantă şi Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est Brăila, în calitate de autoritate de implementare, pe de o parte, şi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, în calitate de beneficiar, pe de altă parte.

Obiectul contractului a fost acordarea, în favoarea beneficiarului (universitatea gălăţeană), a unei finanţări nerambursabile de fonduri Phare (în cadrul programului de Coeziune Economică Socială Phare 2000 - Dezvoltarea Resurselor Umane în contextul Restructurării Sociale).

Potrivit acestui contract, costul total al proiectului eligibil pentru finanţarea de către autoritatea contractantă a fost estimat la suma de 375.000 de euro, din doar 75.000 de euro veneau din partea beneficiarului şi a partenerilor săi.

Cine erau partenerii? 11 instituţii din diferite oraşe din ţară şi din străinătate. Emil Constantin, în calitate de rector al Universităţii şi reprezentant al beneficiarului, a întocmit o listă cu persoanele participante la proiectul Reform. Pe listă erau trecute 88 de persoane de cetăţenie română şi trei persoane de cetăţenie străină.

Vizite sub semnul întrebării

După ce procurorii au cercetat lista întocmită de rector au constatat că trei persoane, care au beneficiat de fondurile proiectului, nu figurează ca fiind implicate în derularea acestuia.

Conform rechizitoriului care însoţeşte dosarul în instanţă, cele trei persoane - Ion Claudia, Ariton Doiniţa şi Tofan Carmen - au făcut deplasări în străinătate, deşi nu făceau parte din personalul proiectului. Cererile au fost formulate de cele trei femei şi aprobate, ca făcând parte din proiect, de către rectorul şi reprezentantul beneficiarului, Constantin Emil.

Femeile sunt citate ca martore în acest proces, iar, conform declaraţiilor lor depuse la dosar, se pare că doar Ariton Doiniţa a urmat un program oficial în cadrul instituţiilor vizitate în străinătate. Restul au fost doar vizite turistice.

Se pare, conform datelor din rechizitoriul DNA, că au fost întocmite anumite materiale didactice, dar nu au fost publicate şi nu au fost folosite niciodată. Aşa că, în loc de instruire, banii obţinuţi prin acest proiect, au fost folosiţi în alte scopuri.

După ce a stat aproape trei ani la DNA, dosarul aşteaptă să fie judecat în instanţă. Fie că cei inculpaţi sunt vinovaţi, fie că nu, tergiversarea nu face bine nimănui. La urma urmei, e vorba despre imaginea unor oameni şi despre banii publici. Ambele lucruri sunt importante.

Citit 1590 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.