Protestul magistraţilor, fără magistraţi!

Protestul magistraţilor, fără magistraţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, 10 iulie, protestul magistraţilor, iniţiat la nivel naţional ca urmare a deciziei Ministerului de Justiţie de a tăia sporul de 50 la sută pentru solicitare neuropsihică, a continuat doar  teoretic. Niciuna dintre instanţele gălăţene nu a avut şedinţe de judecată ieri, aşa că protestul nu  a avut  protestatari.

„Vineri nu sunt programate şedinţe, dar am anunţat că suntem încă în protest, ca şi colegii noştri din sistem. Ne desfăşurăm activităţile zilnice şi suntem solidari cu colegii noştri”, ne-a declarat Robert Florea, purtătorul de cuvânt de la Judecătoria Galaţi.

Deşi joi, când au început protestele în toată ţara, judecătorii de la Tribunalul Galaţi nu au suspendat şedinţele, vineri şi aceştia s-au declarat în protest.

„Nu avem şedinţe astăzi, dar am hotărât şi noi să ne alăturăm colegilor noştri de la Judecătorie şi Curtea de Apel. Ne susţinem cauza. Există posibilitatea ca luni să începem şedinţele de judecată mai târziu decât de obicei, dar asta vom decide la momentul respectiv şi vom pune anunţuri pe fiecare uşă de la sălile de judecată”, ne-a explicat domnul judecător Doru Benescu. 

La Curtea de Apel - aceeaşi situaţie: protest  la birou. „Nu avem şedinţe astăzi. Joi am suspendat pentru trei ore şedinţele, iar de la ora 10,00 şi grefierii şi personalul auxiliar ni s-a alăturat. După ora 12,00 activitatea a revenit la normal. La Curtea de Apel Galaţi nu sunt şedinţe nici luni, aşa că vom vedea la începutul săptămânii ce decizii se vor mai lua”.

„Oricum, singurele reacţii din partea ministerului au fost nişte scrisori prin care eram invitaţi să fim calmi şi înţelegători. În rest, nimic. Important este că atât noi, magistraţii, cât şi grefierii vom continua protestele prin suspendarea şedinţelor de judecată timp de trei ore zilnic”, a completat Irina Boldea, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Galaţi.

Teoretic, la Galaţi, ar trebui să protesteze 86 de judecători, acesta fiind numărul total de magistraţi înregistraţi pe site-ul instanţelor. Aceştia sunt împărţiţi astfel: 22 la Judecătorie, 27 la Tribunal şi 37 la Curtea de Apel.

În activitatea efectivă în timpul anului sunt mai puţini (unii judecători fiind în concediu medical sau de creştere copil).

La protestul ce este în plină desfăşurare în această perioadă participă însă mult mai puţini oameni deoarece este vacanţă judecătorească, iar în instanţe se află cam o treime din  personal.

Aşadar protestul de vineri al magistraţilor gălăţeni nu a afectat pe nimeni.  Rămâne de văzut ce se va întâmpla săptămâna viitoare.

Explicaţie foto: Aşa au arătat ieri toate sălile de judecată din Galaţi

Citit 983 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.