Cisternele fantomei Railcom

Cisternele fantomei Railcom
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ocazia unei acţiuni de control al traficului organizată de comisarii Gărzii Financiare, secţiile Galaţi şi Vrancea împreună cu reprezentanţi ai Serviciului Poliţiei Rutiere Galaţi au fost identificate pe şosea două autocisterne având numere de înmatriculare de Prahova.

Şoferii celor două autocisterne au prezentat la control câte o factură fiscală  pentru câte 25.620 kilograme de combustibil lichid petrotex, fiecare cantitate valorând 46.036,58 lei. Facturile respective erau însoţite şi de declaraţia de conformitate emisă de Antrepozitarul Fiscal SC Texas Grup Oil SRL Slobozia, judeţul Ialomiţa, precum şi de fişa tehnică de securitate a combustibilului lichid. În fine, ambele facturi aveau înscris ca beneficiar SC Railcom SRL Galaţi.

La câştiguri înainte, la obligaţii fiscale înapoi!

Operativ, comisarii Gărzii Financiare au făcut verificări în baza de date informatizată existentă la  sediul secţiei, aflând astfel că, până la data de 18 martie 2009, asociat administrator al SC Railcom a fost Roşca Tomiţă, din Barcea, judeţul nostru, iar din data de 19 martie a.c. şi până în prezent este  Pleşcan Costel, din Tecuci. Au mai descoperit că nu a fost depusă declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul României aferente semestrului II din 2007, precum şi semestrelor I şi II din 2008.

În acelaşi timp, declaraţiile privind obligaţiile de plată către bugetul de stat fuseseră depuse cu… obligaţii zero; deconturile privind TVA, la fel, erau „în zero”.

La momentul respectiv a fost contactat telefonic, cu ajutorul unuia din şoferii celor două autocisterne, reprezentantul beneficiarului SC Railcom SRL – un anume Stoica, acesta declarând că ar fi cumnat cu administratorul  Roşca Tomiţă. Dar, din păcate, acesta a refuzat orice colaborare cu organele de control.

Marfă „plătită” cu bilete la ordin neacoperite

Totuşi, în ziua de 13 aprilie a.c., s-a prezentat la control Dima Costel, în calitate de director general al SC Rolida Com SRL Prahova şi furnizor al mărfurilor specificate anterior. Acesta a pus la dispoziţie, între altele, contractul cadru de vânzare-cumpărare dintre societatea amintită din Prahova – furnizor şi Railcom SRL Galaţi – beneficiar. Au mai fost bilete la ordin necompletate lăsate de reprezentantul Railcom Galaţi furnizorului SC Rolida Com SRL Prahova.

Ţinând cont şi de realitatea că atât facturile fiscale, cât şi scrisorile de transport erau datate 11-04-2009 în condiţiile în care transportul efectiv al mărfurilor s-a realizat la data de 13 aprilie 2009, realitate coroborată cu declaraţiile fiscale false, cu lipsa unor raportări pe anul 2009 etc., reprezentanţii organului de control  au ajuns la concluzia că Railcom SRL Galaţi este o societate „fantomă”. Acesta a fost motivul pentru care   a indisponibilizat cele două autocisterne cu tot cu marfa din ele până la verificarea întregului circuit al provenienţei mărfii.

Ulterior au mai fost făcute verificări, ocazii cu care s-a constatat că pentru anul 2008, cei de la Railcom au depus două variante de bilanţ contabil. Acestea erau semnate de Munteanu Bogdan, deşi ca administrator în acea perioadă figura Roşca Tomiţă. Totodată şi semnătura lui  Munteanu Bogdan era diferită pe cele două raportări contabile anuale.

Mulţi păcăliţi, între care şi bugetul de stat

Dar, aşa cum reiese din alte informaţii, „fantoma de Galaţi” Railcom SRL a mai păcălit şi pe SC Manirex SRL Deva, întrucât a emis, pentru plata unor mărfuri, două bilete la ordin, care la data scadentă au fost refuzate de bancă.

S-au calculat prin estimare obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat  şi s–a ajuns la suma de 577.567 lei, reprezentând impozit pe profit şi 685.861 lei TVA de plată, în total 1.263.428 lei. Acestea au fost motivele pentru care echipa de control a sesizat organele de cercetare şi urmărire penală cu o ţintă directă – evaziunea fiscală. Făptuitorii acestor ilegalităţi sunt consideraţi a fi Roşca Tomiţă, din Barcea, judeţul Galaţi, administrator al SC Railcom SRL Galaţi şi Pleşcan Costel, din Tecuci, actualul administrator al aceleiaşi firme.

Citit 2534 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.