Ani grei de închisoare pentru primii arestaţi la domiciliu

Ani grei de închisoare pentru primii arestaţi la domiciliu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dosarul primilor arestaţi la domiciliu din judeţul Galaţi, Grigore şi Paul Sava, a ajuns la final. Magistraţii Curţii de Apel au avut ultimul cuvânt în ceea ce priveşte condamnarea celor doi, dar şi a altor persoane, toate acuzate de săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală, tulburarea liniştii publice, lovire şi alte violenţe, distrugere şi omor. Alături de cei doi, au mai fost judecaţi şi Tudorel Bălănică şi Sandu Sava.  

Astfel, judecătorii au admis apelurile formulate împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Galaţi şi au decis sentinţele definitive.

Pedepse de peste 10 ani după gratii

Conform acestei sentinţe, Grigore Sava a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală. „Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Sava Grigore, respectiv: 14 ani închisoare, patru luni închisoare, 10 luni închisoare, patru luni închisoare, cu pedeapsa aplicată prin prezenta decizie, de trei ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 14 ani închisoare, sporită la 15 ani şi şase luni închisoare”, se menţionează pe portalul Curţii de Apel Galaţi.  

Un alt inculpat din dosar, Sandu Sava, s-a ales şi el cu 12 ani şi o lună de închisoare după ce judecătorii i-au contopit toate pedepsele aplicate.

Tudorel Bălănică a fost şi el condamnat de magistraţii gălăţeni, care, la final, au decis să îi suspende executarea pedepsei de zece luni închisoare pe un termen de încercare de doi ani. „Inculpatul Bălănică Tudorel va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Tudor Vladimirescu sau al Liceului Tehnologic „Tudor Vladimirescu”, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare”, reţin magistraţii.

În acelaşi dosar a fost condamnat şi Paul Sava, care s-a ales, la final, după contopirea tuturor pedepselor primite, urmând ca acesta să stea după gratii pe o perioadă de 15 ani, patru luni şi 20 de zile.

Din pedeapsa fiecăruia, judecători au decis să scadă şi perioadele petrecute în arest preventiv sau în arest la domiciliu.

Daune materiale şi morale

În rejudecarea cauzei, după ce au admis apelurile, judecătorii Curţii de Apel au decis să majoreze, de la 16.183,13 lei la 23.733,36 de lei, daunele materiale la care au fost obligaţi în solidar inculpaţii Paul, Grigore şi Sandu Sava către două dintre părţile civile din dosar. Mai mult, fiecare parte trebuie să primească şi câte 50.000 de lei drept daune morale. „Înlătură dispoziţiile prin care au fost respinse pretenţiile materiale ale inculpatului – persoană vătămată/parte civilă Bălănică Tudorel. Admite în parte acţiunea civilă exercitată de parte civilă Bălănică Tudorel şi obligă în solidar inculpaţii Sava Grigore şi Sava Paul la plata sumelor de 3.863,44 de lei, cu titlu de daune materiale, şi de 5.000 de lei, cu titlu de daune morale, către această parte civilă” se arată din decizia judecătorească.

Mai mult, judecătorii i-au obligat pe Grigore, Paul şi Sandu Sava să plătească şi dobânzii legale, aferente debitului principal de 19.411,83 de lei (cheltuieli de spitalizare), de la data externării victimei şi până la data plăţii efective, către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş. Şi spitalul „Sf. Apostol Andrei” trebuei să primească de la inculpaţi suma de 5.323,23 de lei.

Tudorel Bălănică trebuie să mai primească şi câte 1.000 de lei de la Paul şi Grigore Sava, cu titlu de cheltuieli judiciare la fond.

Sechestru pe bunuri

Pentru a se asigura că sumele mai sus menţionate vor fi recuperate, judecătorii au instituit sechestru asupra mai multor bunuri, toate situate în comuna Tudor Vladimirescu. Astfel, Sandu Sava s-a ales cu sechestru asigurator pe o construcţie cu suprafaţă de 135,00 de metri pătraţi şi anexe, teren extravilan în suprafaţă de 6.500 de metri pătraţi, teren extravilan în suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, teren intravilan în suprafaţă de 600 de metri pătraţi, teren intravilan în suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi, teren curte cu construcţii, în suprafaţă totală de 433 metri pătraţi.

În cazul lui Grigore Sava, s-a instituit sechestru pe clădire rang IV, construită în anul 1999, valoare impozabilă 16.790,40 de lei; clădire rang IV, construită în anul 2002, valoare impozabilă 22.457,16 lei; teren intravilan (arabil) în suprafaţă de 3.300 metri pătraţi şi pe un teren extravilan (arabil) în suprafaţă de 169.695 metri pătraţi.  

Cei patru bărbaţi au ajuns în faţa instanţei după ce au participat la un scandal pe raza localităţii Tudor Vladimirescu. Incidentul a avut loc pe 27 martie 2014 şi a pornit de la un conflict dintre familiile Sava şi Bălănică. Profitând de acest conflict, membrii familiei Sava au mers acasă la Bălănică şi i-au atacat pe cei prezenţi cu bâtele. Doi bărbaţi, cumnaţii Marian Ghiţău şi Tudorel Bălănică, au fost răniţi, primul decedând la spital, după şase luni de la incident.

Citit 7991 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2016 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.