Un tânăr şi-a UCIS tatăl în bătaie. Ce l-a împins la crimă
Foto: În imagine, și membrii ai familiei, veniți să-şi ia mortul de la Morgă (Foto ”Viața liberă”, Mariana Constandache)

Un tânăr şi-a UCIS tatăl în bătaie. Ce l-a împins la crimă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, era în evidenţele psihiatrilor ca suferind de tulburare anxioasă depresivă


Tragedia s-a petrecut într-o familie din comuna gălăţeană Rediu, avându-l drept protagonist pe unul dintre copii, un bărbat de 31 de ani, cunoscut cu afecţiuni psihice. Tulburările cu accente violente ale tânărului care din cauza bolii nu reuşise să se aşeze la casa lui erau aproape la ordinea zilei, fiind o povară vecină cu teroarea pentru părinţi, dar şi pentru ceilalţi fraţi. Cel puţin mama, Stanca Bocăneală şi bărbatul ei, Georgică, de 59 de ani, ţinut în casă de niscaiva boli, resimţeau cel mai greu accesele violente ale lui Ionuţ. Boala psihică, combinată cu alcoolul de care acesta se pare că nu se putea lipsi şi faptul că nu îşi lua medicamentele făceau inutile desele internări la Psihiatrie şi grele zilele celorlalţi membri ai familie. Totul a culminat cu un scandal, la sfârşitul săptămânii trecute, când Ionuţ şi-a pus pe fugă mama. Speriată de bătaie, femeia s-a refugiat la rude, lăsându-l pe fiul agitat în casă cu bărbatul ei, bolnav.

„Am plecat de acasă, că nu mai suportam. Mereu să îmbăta, cu boala lui, şi nu lua nici pastilele. Îmi era frică. Şi în taică-su mai dădea, el era cam bolnăvior nu îi făcea nimic, dar băiatul îi mai dădea câte una. Dânsul a rămas încasă, eu am scăpat cu fuga. Am chemat poliţia şi m-am dus cu ajutorul poliţistului acasă. Pentru că eu lipsisem peste noapte, a rămas numai el cu soţul şi cine ştie ce i-a făcut. Când m-am dus să iau buletinul din casă am zis să mă uit la soţul. Stătea pe pat şi nu mişca. L-am clătinat şi nimic. Am zis că moare. Am chemat o vecină şi încă un băiat. A anunţat salvarea, l-a adus la spital”, susţine Stanca Bocăneală, mama bărbatului.

La Spitalul de Urgenţă, Georgică Bocăneală şi-a dat ultima suflare la câteva ore de la internare, din cauza leziunilor grave căpătate, probabil, în urma bătăii primite. La spital, dar la Psihiatrie, a ajuns şi fiul Ionuţ, el fiind şi acum sub supraveghere medicală.

Periculos, dar liber

Specialiştii afirmă că un bolnav cu afecţiunea pe care acesta o are nu este un caz care să necesite internare permanentă sau de lungă durată.

„Starea psihică a pacientului este stabilă. Este un pacient care, în principiu, se poate şi externa. Internarea pe termen lung la un spital cu măsuri speciale se face doar la hotărârea Judecătoriei în urma unui dosar penal. Dacă nu îşi ia tratamentul un astfel de pacient, în lipsa unei hotărîri judecătoreşti, se pot face doar internările repetitive, de aceea istoricul în acest caz este îndelungat pentru că, într-adevăr, în acest caz pacientul nu a luat tratamentul, iar internările au fost făcute în urma episoadelor de agitaţie”, a precizat dr. Oana Hanuţ, medic în cadrul Spitalului de Psihiatrie Galaţi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au acum în lucru un dosar penal pentru lovituri cauzatoare de moarte, în care principalul suspect este tânărul bolnav psihic. Dacă se va stabili că acesta are discernământul necesar, va răspunde penal. În caz contrar, singura măsură care s.ar putea lua împotriva lui ar fi internarea nevoluntară, într-o unitate medicală specială.

 

Citit 11050 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.