Neculai Dumitru acuză: „DNA îmi terorizează angajaţii şi îi ameninţă”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Judecătorii vor decide luni dacă-l arestează sau nu *

Ieri, în sala Tribunalului s-au făcut acuzaţii peste acuzaţii în „dosarul DSV”, vizavi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), dar şi de presă. Produse cu E.coli sau care ar fi trebuit să ajungă în Penitenciar şi influenţarea martorilor sunt câteva dintre reproşurile Anticorupţiei faţă de Neculai Dumitru.

Reamintim că alături de fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Viorel Gheorghiţă, se află şi Neculai Dumitru, patron al Top Meat Food, dar şi alţi 15 învinuiţi.

Primul a fost arestat pentru fapte de corupţie, şantaj şi abuz în serviciu, iar Dumitru, pentru dare de mită, complicitate la abuz în serviciu şi falsificare de alimente, a primit interdicţia de a pleca din Galaţi, dar şi obligaţia de a nu mai comercializa.

Procurorii au cerut vineri ca Dumitru să fie arestat pentru că şi-a continuat activitatea, chiar dacă în scripte el nu mai figura ca administrator.

„De 11 ani nu s-a îmbolnăvit nimeni”

Dumitru le-a spus magistraţilor că DNA Galaţi doreşte să-l scoată de pe piaţă, avocatul acestuia susţinând că ar avea şi o înregistrare în acest sens.

„DNA îmi stă în curtea societăţii, îmi terorizează angajaţii şi îi ameninţă, ca să dea declaraţii împotriva mea. Ei ne perturbă activitatea. Fabrica funcţionează din 2000, de 11 ani nu s-a îmbolnăvit nimeni şi nu am reclamaţii, comerţul îl fac din 1991. Nu am avut probleme majore şi când am fost sancţionat de DSV (Direcţia Sanitar Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA), n.a.), cu un miliard şi jumătate de lei vechi, am achitat amenda. Când au venit la percheziţie, cu 40 de mascaţi, mi-au luat probe din 100 - 200 de produse, toate sunt conforme”.

„Ei vorbesc de dare de mită. Eu nu am dat nici bani, nici produse vreunui oficial din DSV. Sunt poveşti pentru a lega o infracţiune de corupţie de celelalte contravenţii”, a spus în instanţă Dumitru.

Top Meat Food, prima firmă învinuită într-un dosar de corupţie

Procurorii au cerut arestarea lui Dumitru pe motiv că acesta a încălcat obligaţia impusă de Tribunal, de a nu desfăşura activităţi de comercializare, dar şi suspendarea, pe 60 de zile, a activităţii societăţii Top Meat Food, de altfel prima firmă – învinuită din Galaţi. Ei au adus în sprijinul solicitărilor în jur de opt interceptări telefonice, de unde reiese că patronul lui Top Meat Food şi-a continuat activitatea chiar dacă, oficial, el nu mai figura în acte.

„Inculpatul nu a înţeles nimic din hotărârea Tribunalului şi pentru ca să obţină profit a continuat activitatea comercială, acest lucru reieşind din interceptările făcute anul acesta pe data de: 28.06, 30.06, 1.07, 5.07, 7.07, 9.07.”, a spus procurorul DNA.

Produsele ar fi urmat să intre în Penitenciar

Reprezentantul Anticorupţiei gălăţene a susţinut în instanţă că, pe 28 iunie, patronul lui Top Meat Food ar fi discutat cu un reprezentant al Penitenciarului Galaţi, care se ocupă cu aprovizionarea şi că anumite produse neconforme ar fi urmat să ajungă în închisoare.

Cei de la unitatea de detenţie din Galaţi ne-au comunicat faptul că în 2010 a existat un contract între Penitenciar şi Top Meat Food, dar că în 2011 nu au mai primit nimic de la această firmă.

Procurorul DNA a mai declarat că buletinele de analiză, făcute după recoltarea probelor din produsele „sechestrate” de Anticorupţie în timpul percheziţiei, au arătat prezenţa bacteriei E.coli.

Dumitru „zădărniceşte aflarea adevărului”

Procurorii îi reproşează lui Dumitru şi faptul că zădărniceşte aflarea adevărului. Pe 24 iulie, acesta i-ar fi cerut directorului său de vânzări, care este şi martor, să plece din societate, pentru că vin cei de la DNA. De asemenea, acesta ştia tot ce declarase martorul şi inclusiv că i se ceruse lista de clienţi ai firmei.

„De asemenea, mai este şi un inginer metrolog cu care inculpatul a avut mai multe convorbiri şi care a fost chemat de mai multe ori la DNA, dar nu a venit”, a mai spus procurorul.

Sub presiunea DNA-ului!

Avocatul lui Dumitru a susţinut că procurorii i-au ridicat clientului său toată contabilitatea, toate contractele, tot ce înseamnă facturi şi au luat tot ce se putea lua, pe un stick, din memoria calculatorului.

Apărătorul crede că totul se întâmplă pentru ca Dumitru să nu facă „acţiune în pretenţii”, după ce DNA-ul a greşit sechestrând agregatele firmei, fără să ştie că acestea aveau nevoie de întreţinere de 4-5 ori pe zi.

El a mai susţinut că Dumitru a predat armament, paşaport, societate, exact aşa cum i-a cerut instanţa, iar poliţiştii DNA-ului sunt cei care au confirmat în procesele verbale că al său client nu a încălcat obligaţiile care-i reveneau.

Aceasta este o relatare pe scurt a „filmului” şedinţei publice desfăşurată pe 29 iulie, la Tribunal. Precizăm din nou că menirea noastră nu este să dăm verdicte, ci doar să informăm.

Citit 1627 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.