BREVIAR JURIDIC | Acţiunea în grăniţuire

BREVIAR JURIDIC | Acţiunea în grăniţuire
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Grăniţuirea este operaţiunea de delimitare prin semne exterioare a două proprietăţi (terenuri) învecinate, ce aparţin unor titulari diferiţi.

Codul civil prevede că proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând în mod egal cheltuielile ocazionate de efectuarea acestei operaţiuni.

Grăniţuirea poate fi făcută prin acordul părţilor sau pe cale judecătorească. Astfel, titularii terenurilor învecinate pot realiza, prin înţelegere, delimitarea celor două proprietăţi prin stabilirea liniei de hotar dintre acestea. Ulterior, înţelegerea părţilor poate fi consfinţită printr-un act autentic notarial, în care să se precizeze coordonatele liniei de hotar stabilite şi schiţa celor două proprietăți.

În cazul unor  neînţelegeri între titularii proprietăţilor învecinate privind linia de hotar, grăniţuirea se poate realiza pe cale judecătorească. În acest sens, persoana interesată se adresează instanţei cu acţiune în grăniţuire, pentru ca prin hotărâre judecătorească să se stabilească linia despărţitoare dintre cele două fonduri (terenuri) vecine. Sesizarea instanţei se face printr-o cerere de chemare în judecată, în care reclamantul trebuie să indice: numele, prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor, obiectul cererii şi motivele pentru care nu a fost stabilită linia de hotar între cele două terenuri, probele care se solicită (ex., interogatoriu, înscrisuri, martori, expertiză tehnică în specialitatea topografie, cercetarea la faţa locului efectuată de instanţă etc.) şi semnătura reclamantului. Cererea în grăniţuire se depune la judecătoria în circumscripţia căreia sunt situate terenurile pentru care se solicită grăniţuirea.

În situaţia admiterii acţiunii, instanţa de judecată are obligaţia să stabilească linia de hotar ce desparte cele două terenuri învecinate.

Cheltuielile ocazionate de grăniţuire pentru trasarea şi marcarea hotarului stabilit de instanţa de judecată sunt suportate, în mod egal, de ambele părţi. Aceste cheltuieli sunt diferite de cheltuielile de judecată (taxa judiciară de timbru, onorariile pentru avocat şi experţi etc.), care sunt suportate de părţi, potrivit dispoziţiilor de procedură civilă.

Taxa judiciară de timbru pentru acţiunea în grăniţuire este de 100 de lei.

Citit 2378 ori Ultima modificare Marți, 21 Martie 2017 13:45