Bani pentru avocaţii din oficiu

Bani pentru avocaţii din oficiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Instanţele gălăţene au primit 250.000 de lei pentru plata avocaţilor din oficiu * Plăţile sunt la zi *

Ministerul Justiţiei a alocat către instanţe, la începutul lunii august, suma de 6.901.000 lei, reprezentând banii necesari pentru achitarea datoriilor restante către avocaţii din oficiu, din perioada aprilie-iunie. Plata a fost făcută prin realocarea fondurilor prevăzute pentru trimestrul IV în trimestrul III, cu acordul Ministerului Finanţelor Publice, iar instanţele urmează să distribuie aceşti bani către barouri, susţin cei de la  Ministerului Justiţiei.

Sumele necesare pentru plata asistenţei judiciare în semestrul doi au fost deja solicitate de către MJ, în vederea rectificării bugetare.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Gheorghe Florea, a anunţat, pe 20 mai, că avocaţii din cadrul barourilor Cluj, Iaşi, Dâmboviţa şi Dolj vor declanşa un protest dacă până la 1 iunie nu li se vor plăti restanţele privind plata asistenţei din oficiu. Ulterior, avocaţii au renunţat la proteste, fiind încheiat un protocol cu Ministerul Justiţiei, care s-a angajat să aloce banii necesari până la începutul lunii august.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut atunci avocaţilor "să aibă răbdare şi încredere că, în câteva săptămâni, onorariile pentru plata asistenţei din oficiu vor fi achitate".

În aprilie 2009, bugetul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) a fost afectat de rectificarea bugetară negativă, dar şi de redirecţionarea fondurilor rezultate din încasarea taxelor judiciare de timbru către bugetele locale.

Galaţiul, fără probleme

La Curtea de Apel Galaţi situaţia nu este deloc de criză. „Din această sumă alocată de MJ, Curtea de Apel Galaţi a primit 250.000 de lei. Efectiv, pentru avocaţii care au activat din oficiu la Curtea de Apel s-a alocat suma de 6.100 de lei, restul fiind distribuiţi la instanţele din subordine. Nu avem datorii către avocaţi. Cu aceşti bani suntem cu plata la zi”, ne-a declarat Irina Boldea, vicepreşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Citit 824 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.