Traficul de fiinţe umane

Traficul de fiinţe umane
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Copii, femei, bărbaţi – victimele lipsei de educaţie *40 la sută dintre victimele identificate în 2008 au cel mult opt clase absolvite *

Traficul de fiinţe umane a dobândit, în ultimii ani, dimensiunile şi particularităţile unui fenomen social responsabil pentru nenumărate drame umane şi pentru suferinţe devastatoare provocate victimelor. Acestea sunt fie exploatate pentru prostituţie, muncă forţată, practicarea cerşetoriei, fie în alte scopuri criminale.

Profesia de cumpărător, vânzător şi exploatator de oameni

Traficanţii de persoane nu îşi aleg la voia întâmplării victimele. Au transformat cumpărarea, vânzarea şi exploatarea oamenilor într-o profesie de excelenţă. Au reguli nescrise, dar foarte explicite şi eficiente, metode atent elaborate pentru recrutarea, transportul şi exploatarea victimelor.

O analiză a fenomenului traficului de persoane permite creionarea unui tablou al victimei, care grupează trăsăturile economice, psihologice şi sociale cele mai frecvent întâlnite la persoanele care au căzut în plasele traficanţilor, în anul 2008.

Portret-robot al victimei, în 2008

Ponderea victimelor-bărbaţi a fost mai mare decât cea a victimelor de sex feminin. Cu toate acestea, femeile reprezintă exclusiv victimele exploatate sexual, în timp ce majoritatea persoanelor traficate pentru exploatare prin muncă forţată este reprezentată de bărbaţi.

Cerşetorii – de la ţară; prostituatele – de la oraş

Spaţiul în care poteţialele victime trăiesc este unul dintre factorii vulnerabili - mediul rural a fost principala sursă furnizoare de victime ale traficul în scopul exploatării prin muncă forţată şi cerşetorie. În cazul exploatării prin muncă, victimele sunt în proporţie de 60 la sută de la ţară şi tot din mediul rural provin două treimi dintre victimele traficului de persoane în scopul cerşetoriei. Există însă o incidenţă crescută a recrutării în scopul exploatării sexuale în mediul urban.

Lipsa educaţiei – factor de vulnerabilitate

Vulnerabilitatea populaţiei masculine a fost dată de nivelul de instruire destul de scăzut (40 la sută dintre victimele identificate în 2008 au cel mult opt clase absolvite). Ponderea bărbaţilor fără studii (14 la sută) a fost dublă comparativ cu cea a femeilor din aceeaşi categorie (7 la sută).

Munca forţată – pentru vârstele între 18-40 de ani

Persoanele cu vârste cuprinse între 18-25 de ani reprezintă 42 la sută din totalul victimelor identificate în anul 2008. Împreună cu cele din categoria de vârstă 26-40 ani (30 la sută) reprezintă majoritatea victimelor identificate în anul 2008, explicaţia fiind dată de ponderea din ce în ce mai însemnată a victimelor traficate pentru exploatarea prin muncă forţată, ale căror vârste sunt, de regulă, între 18 şi 40 ani.

Copiii-victimă

Mai mult de un sfert din totalul victimelor nu au studii sau de-abia au studii elementare. Categoriile cele mai vulnerabile de copii includ: copii din familii cu venituri de subzistenţă, copii cu nivel de şcolarizare minim, victime ale violenţei domestice; copii neglijaţi, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate; copii migranţi acompaniaţi de familii vulnerabile şi cu dificultăţi de integrare socială; copii migranţi neînsoţiţi (care fug din familii sau care sunt părăsiţi de familie).

Scade traficul intern

Din totalul celor 1.240 victime identificate în anul 2008, 156 (13 la sută) au fost traficate în interiorul graniţelor ţării, fapt ce indică o uşoară scădere a numărului victimelor exploatate în traficul intern, faţă de anul 2007, când au fost identificate 207 persoane; majoritatea victimelor sunt, în continuare, exploatate în afara ţării.

Abuzul, sub toate formele lui

Traficul de fiinţe umane nu se limitează numai la exploatare forţată, atunci când victimele nu au libertatea de a alege ce sa muncească, cât sa muncească şi nu sunt plătite pentru munca lor. În majoritatea cazurilor, victimele sunt ţinute şi abuzate în condiţii care generează consecinţe grave asupra sănătăţii lor reproductive şi mentale, cu atât mai mult cu cât nici nu au acces la asistenţă medicală.

Traficanţii folosesc tactici manipulative şi metode de control extrem de brutale faţă de victime - abuz sexual, bătăi, intimidări şi ameninţări directe sau orientate către familiile victimelor, înfometare, exploatare până la epuizare, izolarea victimelor şi permanenta amăgire a acestora cu promisiuni de plată şi lăsare în libertate pentru a le forţa să se supună ordinelor şi cerinţelor lor.

Cine suntem

Traficul de fiinţe umane nu ne pândeşte la colţul străzii, nu ne bate la uşi, însă sărăcia, neatenţia, naivitatea, dorinţa de bunăstare economică neînsoţită de discernământ ne pot transforma în victime ale criminalităţii organizate - o lume inumană, în care traficanţii folosesc cele mai crude mijloace pentru a obţine bani dispunând fizic, psihologic şi economic de alţi oameni, transformându-i în sclavi, într-o lume în care sclavia a apus de mult.

Citit 1177 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.