Extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice

Extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Prin Decizia nr. 90/2017, Curtea Constituţională a României s-a pronunţat în luna februarie a acestui an cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 311 alin.(3) din Codul de procedură penală cu denumirea marginală „Extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice”.

Textul criticat avea următorul conţinut: „(3) Organul judiciar care a dispus extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice este obligat să îl informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea.”

Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională a României a constatat că, potrivit dispoziţiilor art. 311 alin.(3) din Codul de procedură penală, organul judiciar care a dispus extinderea sau schimbarea încadrării juridice este obligat să îl informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea. Per a contrario, în situaţia schimbării încadrării juridice, organul judiciar nu este obligat să-l informeze pe acuzat cu privire la aceasta.

Analiza textului criticat a reliefat faptul că oricărui acuzat trebuie să i se aducă la cunoştinţă, cu promptitudine şi în detaliu, atât cauza acuzaţiei, cât şi natura acuzaţiei. Curtea de la Strasbourg a considerat că, în materie penală, furnizarea de informaţii complete şi detaliate privind acuzaţiile împotriva unui pârât este o condiţie esenţială pentru a se asigura că procedurile sunt corecte. Amploarea acestor informaţii variază în funcţie de particularităţile fiecărei speţe, sens în care caracterul adecvat al acestora va fi apreciat în funcţie de respectarea cerinţelor art.6 paragraful 1şi 3 lit. a) din Convenţie, potrivit cărora oricare acuzat trebuie să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare în vederea pregătirii apărării.

Aşa fiind, acuzatul trebuie informat în mod corespunzător şi deplin cu privire la orice schimbări apărute cu prilejul învinuirii, inclusiv schimbările referitoare la cauza acuzaţiei.

Pe cale de consecinţă, Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.311 alin.(3) din Codul de procedură penală şi a constatat că soluţia legislativă care exclude obligaţia informării suspectului/inculpatului despre schimbarea încadrării juridice este neconstituţională.

În atari condiţii, organul judiciar este obligat să-l informeze pe suspect/inculpat şi despre schimbarea încadrării juridice.

Citit 2647 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2017 02:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.