Obligaţii solidare între debitori

Obligaţii solidare între debitori
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Obligaţia solidară între debitori este acea formă a obligaţiei care îi dă dreptul creditorului de a-l urmări pe oricare dintre debitori pentru a putea să obţină realizarea drepturilor sale. Obligaţia solidară se poate naşte fie prin acte juridice, fie printr-o dispoziţie specială a legii. Obligaţia solidară între debitori poate exista indiferent dacă aceştia sunt obligaţi în aceeaşi modalitate sau în modalităţi diferite.

Efectele solidarităţii între creditor şi debitorii obligaţiei

Creditorul poate obţine realizarea obligaţiei doar de la unul dintre debitori, fără însă ca acesta să fie împiedicat să se îndrepte şi împotriva celorlalţi debitori. În cazul în care executarea obligaţiei este realizată doar de către unul dintre codebitori, ceilalţi datornici sunt liberaţi în faţa creditorului.

În cazul în care doar unul sau unii dintre debitori au plătit pentru ceilalţi codebitori, se impune ca această situaţie să fie reparată, întrucât nu este firesc ca o persoană să răspundă pentru alte persoane care şi-au asumat aceeaşi obligaţie. În acest caz, debitorul care a plătit poate cere celorlalţi debitori să îi plătească partea din datorie care îi revine fiecăruia dintre ei. Dacă totuşi obligaţia este contractată doar în interesul unui codebitor sau rezultă doar din fapta acestuia, el este obligat pentru întreaga datorie, iar ceilalţi devin doar fidejusori (n.r. garanţi, dătători de cauţiune).

Compensaţia poate interveni între creditor şi unul dintre codebitorii obligaţiei, însă doar în limita cotei părţi ce îi revine acestuia.

În cazul în care creditorul renunţă la solidaritate în ceea ce îl priveşte pe unul dintre debitori, aceasta nu afectează existenţa obligaţiei solidare fata de ceilalţi debitori. Ca urmare a acestei renunţări, debitorul în favoarea căruia a operat rămâne obligat doar pentru cota sa parte.

Dacă din culpa unui codebitor executarea în natură a obligaţiei devine imposibilă, ceilalţi codebitori sunt liberaţi de obligaţia de a plăti creditorului. Creditorul poate cere daune interese codebitorilor solidari din a căror culpă nu a fost posibilă executarea în natură a obligaţiei.

Dacă împotriva unui codebitor solidar s-a pronunţat o hotărâre judecătorească, aceasta nu produce efecte şi împotriva celorlalţi codebitori. Totuşi, hotărârea pronunţată în favoarea unui codebitor profită şi celorlalţi codebitori cu excepţia situaţiei în care s-a întemeiat pe o cauză care putea fi invocată numai de acel codebitor.

Dacă unul dintre codebitori devine insolvabil, partea sa din datorie urmează a fi suportată de ceilalţi creditori în mod proporţional.

Citit 1963 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2017 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.