BREVIAR JURIDIC | Lămurirea hotărârii judecătoreşti
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

BREVIAR JURIDIC | Lămurirea hotărârii judecătoreşti
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În cazul în care, din culpa instanţei de judecată, dispozitivul unei hotărâri judecătoreşti este neclar cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea acestuia, Codul de procedură civilă prevede că persoana interesată poate solicita instanţei care a pronunţat hotărârea să lămurească dispozitivul respectiv.

De exemplu, dacă prin hotărâre judecătorească pârâtul a fost obligat să lase reclamantului în deplină proprietate şi posesie un teren, fără ca instanţa să indice şi vecinătăţile acestuia, se poate solicita lămurirea dispozitivului hotărârii în sensul de a se preciza vecinătăţile terenului revendicat.

Pe calea acestei proceduri nu poate fi modificat dispozitivul hotărârii, ci doar se clarifică dispoziţiile dispuse de instanţă, astfel încât să nu existe dificultăţi la executare.

Spre deosebire de procedura îndreptării hotărârii, care se efectuează şi din oficiu, lămurirea hotărârii se dispune numai la cererea părţilor interesate.

Cererea de lămurire este scutită de taxă judiciară de timbru şi poate fi formulată oricând, dar numai până la momentul declanşării procedurii de executare silită.

După pornirea executării silite, eventualele lămuriri privind înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu pot fi solicitate prin formularea contestaţiei la acest titlu, în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.

Cererea de lămurire se soluţionează de urgenţă de instanţa de judecată care a pronunţat hotărârea, prin încheiere dată în camera de consiliu, cu citarea părţilor. Această încheiere poate fi atacată cu aceleaşi căi de atac (apel sau recurs) prevăzute pentru hotărârea a cărei lămurire s-a solicitat.

În situaţia în care cererea de lămurire a hotărârii a fost admisă, cheltuielile efectuate de către parte cu formularea acestei cereri sunt suportate de stat din fondul special constituit potrivit legii.

Când cererea a fost respinsă, aceste cheltuieli sunt suportate de partea care a declanşat procedura, potrivit dreptului comun.

Citit 5038 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.