AVERTIZĂRI în caz de dezastre naturale | Sistemul ALERT costă aproape 4 milioane de euro

AVERTIZĂRI în caz de dezastre naturale | Sistemul ALERT costă aproape 4 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mesajele de pe sistemul „Alert” vor ajunge în cel mult un minut de la emiterea lor pe toate telefoanele din raza vizată de o calamitate, nu doar pe dispozitivele smartphone. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vinerea trecută, că sistemul va transmite doar mesaje care vizează situaţii grave.

Costurile finale pentru implementarea acestui sistem pot ajunge până la patru milioane de euro, iar atribuirea va fi una directă. „Pe partea noastră este posibil să intrăm pe procedura de urgenţă, nu este vorba despre sume exorbitante, ci de o chestiune care trebuie implementată rapid. Suma poate să fie de la un milion de euro şi să se termine la 3-4 milioane. Suma se defineşte de soluţia finală”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, după întâlnirea de la Palatul Victoria dintre premierul Mihai Tudose şi reprezentanţii IGSU, ANCOM, STS şi ai celor patru companii de telefonie mobilă.

Arafat a precizat că la începutul săptămânii viitoare se va şti exact în cât timp poate fi implementat sistemul de alertă. „Pe astfel de sistem nu e bine să dai zeci de alerte pe zi. Dacă fiecare alertă e dată pe sistem, populaţia nu mai reacţionează la el. Trebuie definit care e pragul de la care se dă alertă. Va fi un centralizator care dă alertele, acesta e IGSU şi poate coborî la nivel de inspectorate judeţene, dacă e o problemă locală, asta în baza unor proceduri clare. Dacă a început ceva care nu a fost prevăzut, sau post factum, cum ar fi după cutremur, şi atunci poţi folosi sistemul. Mesajul apare simultan la terminalele telefonice aflate în zona vizată”, a mai spus Raed Arafat.

Sistemul Alert va funcţiona şi pentru telefoanele care nu sunt smartphone, dar care se află în zona calamitată. De exemplu, un turist, ajuns într-o anumită zonă pentru care s-a dat o atenţionare, va primi pe telefonul său mesajul, indiferent de ce fel de dispozitiv are.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Adrian Diţă a declarat vineri că 95 la sută din sistem a fost identificat, iar operatorii de telefonie au transmis deja că vor lua legătura cu operatorii de echipamente.

Sistemul, spun autorităţile, ar putea fi funcţional în câteva săptămâni, anterior însă fiind o perioadă de probă pentru a nu se înregistra erori, a relatat go4it.ro.

Citit 5299 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.