Ca-n filme, cărţi şi mitologie. ASOCIERI | Cele mai îndrăgite personaje ale Galaţiului (PAMFLET)

Ca-n filme, cărţi şi mitologie. ASOCIERI | Cele mai îndrăgite personaje ale Galaţiului (PAMFLET)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Galaţiul este decorul multor poveşti. Este cadrul perefect în care zeci de personaje din filme, cărţi, mitologie etc îşi fac de cap prin funcţii publice. Nu e greu să asociezi unor politicieni personaje celebre. Cu care seamănă la nume şi/sau la apucături. Noi am făcut o listă, care, evident, poate fi îmbunătăţită.

Picu Roman-T'Artanian e personaj principal în "Cei trei boschetari"

Cel mai de seamă spadasin al Galaţiului, Picu Roman T'Artanian, este eroul care luptă în trening de firmă împotriva preşedinţilor care pregătesc în laboratoare numai de ei ştiute crime odioase împotriva tinerilor. "Este un erou foarte îndrăgit, pentru că dă senzaţia că e din popor. Se îmbracă precum cocalarii din cartiere, vorbeşte suburban şi cu miliarde de greşeli de gramatică pe metrul liniar de propoziţie. E un tip dintr-o bucată, cum se spune, un boschetar de cartier care scuipă seminţe în faţa blocului şi vorbe de doi lei pe Facebook", l-a caracterizat criticul literar Alexandru Pumas. Picu T'Artanian nu este eroul unui singur... roman. El mai apare şi în alte două producţii literare care îi urmăresc destinul. Este vorba despre romanele "După 20 de bani" şi "Vicecontele de Bragălonne".

Pâslaru este un adevărat super-erou: "Man of Steal", adică "Omul de Hoţel"

Poanta s-a mai făcut la rubrica "Pamflet", i-a fost dedicată aproape o pagină, în urmă cu câţiva ani. Dar parcă e păcat să nu o mai amintim, pentru că ne place mult. În plus, şi fotografia e reuşită, zici că e de-acolo. Aşadar, reluăm câte ceva din scenariul filmului care îl are drept erou: "Este vorba despre un superhoţ care reuşeşte să fure doar cu puterea minţii. De exemplu, dacă doreşte să îşi tragă un comision la o sărbătoare derulată la Galaţi, e suficient să se gândească la asta şi, hop, banii i-au intrat în cont. Asta spre deosebire de un hoţ obişnuit, care e nevoit să caute cântăreţi cărora să le dea câte o mie de euro, dar să le facă factură pe 5.000".

Nicolae Bacalbaşa, zis şi Halat-Alb, încă o caută la PSD pe fiica Împăratului Roş

Este un personaj autentic. Călătoria lui Halat-Alb este un adevărat drum al maturizării. Nicolae Bacalbaşa trece prin zeci de probe, care mai de care mai dificile, în încercarea de a rămâne la Curtea PSD. Ultima probă, cea mai grea dintre toate, este găsirea fiicei Împăratului Roş, pe care trebuie s-o şi ia de soţie pentru a rămâne pe veci parlamentar PSD. "E un personaj plin de farmec, care se înconjoară de prieteni care de care mai ciudaţi pentru a-şi împlini destinul. Drumul său este presărat cu tot felul de întâmplări ieşite din comun, însă, din păcate, spre deosebire de poveştile clasice, Bacalbaşa Halat-Alb reuşeşte să iasă mereu învingător din lupta cu binele", a explicat criticul George Călărescu.

Erori de Poveste

Pamflet în versuri

Fără Ruşine

Declar fără ruşine: eu sunt cel mai mare rahat

din ţara voastră,

chiar dacă sunt de mult expirat!

Sunt de origine turcă,

dar m-am răspândit în mijlocul dumneavoastră

şi fac treabă mare în frunte!

Mă re/găsiţi pe toate drumurile,

nimeni nu mă poate ascunde

şi nimeni nu mă poate atinge!

Ca să fiu deosebit de confraţii mărunţi,

mi-am lăsat mustaţă!

Ca să semăn cu dumnealor,

am stins becul şi am lăsat pleavă sub meninge!

Declar fără ruşine:

fac valuri şi ticăloşenii şi caragaţă,

fir-aş să fiu de cultivat în condiţii extrauterine!

Submarin Cosorescu

Galaţiul în imagini

Vocea cetăţeanului, vocea politicianului

Alte personaje şi rolul lor pe scenă

POVEŞTI. Personajul Ionuţ Promiteus Pucheanu se joacă cu focul. După ce a promis că gălăţenii vor avea un loc în care vor putea face baie, Promiteus Pucheanu a pârjolit Plaja "Dunărea" şi acum caută un aliat care să stingă focul de acolo cu apă de scăldat.

* Ivan-Eugen Durbincă, omul care păcăleşte moartea politică de secole. E simplu: şi-a băgat moartea în durbincă şi umblă dezlegat de aproape 30 de ani pe scena politicii gălăţene.

* Victor Cronos Dobre, regele care îşi mănâncă urmaşii la tronul PNL. Îi este teamă să nu fie detronat. Regele liberal este mai plinuţ din cauză că mănâncă în fiecare zi câte un pretendent la şefia filialei.

* Costel Poftea-Pantagruel, spaima porcilor vietnamezi de la Zoo. Din fericire, e un personaj sezonier. La fel ca Ştefan Hruşcă şi Moş Crăciun, apare numai în preajma sărbătorilor de iarnă.

* Dorin Beatman Otrocol, eroul perfect care se teme doar de apă. Un prefect care rezistă în funcţie doar între viituri: de la apă i s-a tras ultima dată, tot de la apă o să i se înfunde.

Personaje Mintologice

Povestea lui Marius Stan Păţitul

Istoria singurului primar de după '90 din Galaţi care nu a fost reales e plină de tristeţe, dar şi de învăţăminte. Hotărât să fie personajul care scoate coasta de drac din PSD, Stan Păţitul a sfârşit tragic, ieşind din politică pe uşa din dos. "A fost un personaj singuratic, de-aia a sfârşit prost. Dacă s-ar fi aliat cu cineva... uite cu Mihai Chirica de la Iaşi, de exemplu, altfel ar fi stat lucrurile", a explicat criticul literar Tudor Pianu.

Aliatul lui Satan

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3199 ori Ultima modificare Duminică, 15 Aprilie 2018 00:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.