Cercetarea gălăţeană, între Dunăre şi… Nil

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unul dintre gălăţenii legaţi de ani buni de domeniul construcţiilor de nave, dr. Gelu Kahu, crede că industria navală românească reuşeşte să se menţină pe o piaţă foarte frământată.

Despre cercetarea propriu-zisă, Gelu Kahu afirmă: „Cercetarea este prezentă în absolut toate aspectele unei profesiuni, deoarece există:

-    o cercetare de bază care se ocupă de fundamente, de concepte şi noi abordări utilizând instrumente teoretice şi experimentale, respectiv laboratoarele specifice;

-    cercetarea de produs, care se concentrează pe realizarea de noi tipuri de sisteme de transport şi de nave capabile să le promoveze (cum este transportul de mărfuri în containere);

-    cercetarea de tehnologie şi organizare a industriei navale destinată să găsească noi sisteme şi instrumente de lucru capabile să asigure eficienţa şi calitatea necesară”.

Ca modele de abordare a cercetării în domeniul naval, din Galaţi, dr. Gelu Kahu ne-a oferit şi două exemple practice.

Primul îl reprezintă cazul Ship Design Group, o companie gălăţeană foarte dinamică pe piaţa navală mondială - realizarea prin cercetare a unui nou concept de navigaţie dedicat unei anumite zone de transport.

„Este abordarea mai întâi de pe poziţia de consultant şi apoi de proiectant a unui sistem de transport pe Nil, zonă foarte complexă, cu ape mici şi cu gabarite reduse pe înălţime din cauza podurilor existente. A reieşit astfel un complex de convoaie formate din nave propulsate şi nepropulsate cu care se pot realiza toate combinaţiile necesare pentru a satisface nevoile de transport. Pentru soluţionarea optimă a acestei teme au fost necesare cercetări aplicative, respectiv probe în laboratoarele de hidrodinamică ale Universităţii Dunărea de Jos”.

Al doilea exemplu se referă la modernizarea flotei de împingătoare a Navrom Galaţi, „care a pus în valoare o capacitate importantă de transport menţinând astfel compania de navigaţie românească pe un loc de frunte în bazinul Dunării”.

„Au fost studiate şi îmbunătăţite componente importante ale navelor respective, aşa cum sunt sistemul de propulsie, de manevrabilitate, mijloacele de conducere a navei, asigurarea respectării regulilor de protecţia mediului şi de siguranţă a navigaţiei. S-au creat astfel practic noi nave competitive şi eficiente”.

Citit 748 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.