Un absolvent gălăţean de Artă, în competiţie de film

Un absolvent gălăţean de Artă, în competiţie de film
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trei scurtmetraje realizate de Valentin Neacşu, un absolvent al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi, participă, zilele acestea, la singura competiţie de film digital din România.

KinoFest, desfăşurat între 22 şi 24 octombrie, la  Cinema Light din Bucureşti, înseamnă în total 21 de ore de proiecţii. Filmele, trimise de realizatori din toată lumea, au o durată de câteva minute, deci participarea este impresionantă.

O treime dintre creaţiile care rulează la festival sunt deja premiate la alte manifestări de gen, de la Cannes, Oscar şi altele. Peliculele înscrise iniţial, ca şi cele trei semnate Valentin Neacşu, au trecut de o etapă de preselecţie pentru a intra în concurs. În competiţie au rămas aproape 170 de filme.

Fascinaţia animaţiei

Născut în Tulcea, Valentin Neacşu a terminat Liceul de Artă din Galaţi în 1997, apoi a urmat Universitatea de Arte din Cluj şi s-a specializat în domeniu printr-un master.

La KinoFest participă la secţiunea Animaţie, cu un film de aproape trei

minute, şi la secţiunea Microfilm cu alte două pelicule care nu depăşesc două minute.

Este liber profesionist şi creează filme de animaţie din plăcere, cultivându-şi în timpul liber hobby-ul unde îşi pune la bătaie toate cunoştinţele din domeniu.

Spune, de altfel, că este fascinat de filmele de animaţie. Printre preferatale sale sunt, de exemplu, filmele de lungmtreaj „Ghost in the shell”, care e o animaţie manga, şi „Les triplettes de Belleville”. 

„Animaţia fascinează la toate vârstele, nu ţine musai de perioada copilăriei. Iar dorinţa de a privi filme este o nevoie, e ca şi în dragoste”, crede artistul care însă, în joaca sa cu imaginile, pune pe tapet subiecte dilematice. „Am o teorie prin care propun ca soluţie de observaţie a unei chestiuni din ambele unghiuri de vedere”. 

O mostră din filmul „They’ve Been Lying To You” („Te-au minţit”), înscris în cursa pentru un premiu la Secţiunea Animaţie, poate fi vizionat şi pe blogul artistului, la http://biscuitsforalifetime.blogspot.com.

Explicaţie foto: Imagine din filmul lui Valentin Neacşu înscris la competiţia „Animaţie”

Citit 694 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.