Mayaşii utilizau boabele de cacao ca monedă de schimb

Mayaşii utilizau boabele de cacao ca monedă de schimb
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cei ce au dominat Mesoamerica în primul mileniu al erei creştine au fost mayaşii, care nu au utilizat niciodată monede, însă au făcut comerţ cu bunuri precum tutun, porumb, haine şi boabe de cacao.
În perioada clasică a mayaşilor (anii 250-900), a apărut "monetizarea boabelor de cacao şi a textilelor ţesute, care în cele din urmă aveau să devină o monedă universală ce trecea peste graniţele etnice sau lingvistice", scrie Joanne Baron, din cadrul Bard Early College, New Jersey. Desigur.
"În perioada sosirii spaniolilor în zonă (1519), produsele erau utilizate pentru facilitarea comerţului din pieţe, pentru pariuri sau pentru plătirea tributului ori a muncii", a adăugat ea. Dovezile arheologice arată că şi europenii au utilizat boabe de cacao pentru a plăti muncitorii în secolul al XVI-lea. Aşadar, pentru a stabili dacă practica a apărut înaintea lor, Baron a analizat obiectele de artă mayaşe şi cercetări anterioare.
Specialista a descoperit o serie de prezentări ale boabelor de ciocolată pe picturi murale, ceramică, tablouri şi sculpturi din secolul al VIII-lea, ce sugerează că aceasta ar fi fost perioada în care boabele de cacao erau utilizate ca tribut sau taxă alături de grâne şi haine. "Este clar că boabele de cacao şi bumbacul erau utilizate frecvent ca metodă de plată pentru obligaţii", a declarat Baron.
Aztecii şi mayaşii sunt primele populaţii care au creat ciocolată din boabele de cacao. Spre deosebire de bumbac, boabele de cacao erau mult mai valoroase, din cauza condiţiilor specifice în care se puteau cultiva. Baron sugerează că schimbările climatice au afectat producţia de boabe de cacao şi în cele din urmă au avut un impact negativ asupra economiei mayaşilor.

Sursa: descopera.ro

Citit 2174 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iulie 2018 00:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.