Expoziție inedită de pictură | Un kilometru de artă, pe faleza inferioară a Dunării

Expoziție inedită de pictură | Un kilometru de artă, pe faleza inferioară a Dunării
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cel mai lung tablou al Dunării a fost expus, sâmbătă, pe faleza inferioară gălăţeană. Din dragoste pentru pictură și natură, artista sârbă Ana Tudor a petrecut mai bine de trei ani pictând cu vopsea acrilică, pe o pânză de un kilometru lungime, peisajele unice întâlnite de-a lungul fluviului.

Tabloul face parte dintr-o expoziție organizată de "artofdanube", proiect implementat de AWP, o asociație pentru protecția faunei sălbatice, cu sediul la Berlin. Numele proiectului, "experiencing nature through art", îi relevă exact scopul. Prin intermediul artei, natura poate fi înteleasă mai bine și, în final, apreciată așa cum trebuie.

Proiectul a dorit să senzibilizeze publicul și să aducă vizibilitate diversității "celui mai internațional fluviu din lume". Dunărea este singurul fluviu european care curge prin atât de multe țări în drumul său spre mare.

În acelaşi timp, evenimentul artistic i-a inspirat pe gălățenii de toate vârstele să discute despre protecția mediului și despre implicarea civică atât de vitală pentru supraviețuirea habitatelor naturale dunărene.

Pânza de un kilometru a fost expusă, în această vară, în 14 orașe, din opt țări riverane Dunării, aducând în prim plan speciile pe cale de dispariție de pe cursul fluviului. Din Munţii Pădurea Neagră până la vărsarea Dunării în Marea Neagră, pictura a servit drept cadru pentru abordarea unor discuții despre consecințele intervenției umane asupra naturii. Printre speciile pe cale de dispariție cu habitat la Dunăre se numară broasca țestoasă europeană de baltă, vidra și sturionii.

Pictura va fi expusă în zilele următoare la Brăila și la Sulina. Ultima sa oprire va fi la Belgrad, unde va avea loc și o petrecere în cinstea proiectului, pe 11 august.

Citit 4422 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2018 23:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.